Diari Més

Judicial

Mossos i testimonis destaquen la despreocupació de l'acusat després de matar dos joves a Amposta

Jutgen Manuel Vicente Pérez Cases, el conductor que va provocar l'accident envaint el sentit contrari de l'N-340 i va donar positiu per consum de cocaïna

Imatge del judici per l'accident mortal on dos joves van perdre la vida.

Mossos i testimonis destaquen la despreocupació de l'acusat després de matar dos joves a AmpostaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Havia acabat d'impactar la seva furgoneta, fent recta una corba de la carretera N-340 i envaint el carril contrari, contra la motocicleta amb la qual circulaven correctament Manel i Emma –de 18 i 15 anys-, que van acabar morint. Però tot i la brutalitat de l'accident i les seves conseqüències, Manuel Vicente Pérez Cases no es va mostrar afectat per aquests fets, sinó que insistia a revisar els danys del seu vehicle i exigia poder marxar ràpidament a casa seva. La prova efectuada pels Mossos, malgrat els «impediments» que va posar per efectuar-la correctament, va concloure que havia consumit cocaïna. Pérez va acabar sent detingut la mateixa tarda del 22 de desembre de 2016 a Amposta. Des d'aquest dilluns al matí, se'l jutja per dos presumptes homicidis per imprudència greu conduint sota l'efecte de les drogues. Agents i testimonis presents als llocs dels fets han coincidit a recordar la seva actitud de total «despreocupació», «manca d'empatia» i nerviosisme de l'acusat, que declarà davant la jutge del Penal de Tortosa aquest dimarts.

«Has vist el que has fet, que has matat dos persones? Ell parlava per telèfon. No em va dir res». Així es va dirigir a l'acusat, just després que es produís el sinistre, el conductor que circulava just darrere de la motocicleta de les víctimes –ho va fer durant cinc o deu minuts i ha certificat que conduïen correctament i amb el casc posat-. Ell va veure com la furgoneta de Pérez –que venia des de Sant Carles de la Ràpita en direcció nord- no va feia el traçat de la corba, envia el carril contrari i col·lidia directament contra els joves, sense que efectués cap cop de volant ni cap maniobra evasiva posterior. Tots els testimonis que hi van tenir contacte aquell dia han corroborat aquesta actitud «estranya», en paraules d'un dels Mossos que va acudir de servei al lloc dels fets. «Aquest nivell de despreocupació no l'havia vist mai. No se'l veia afligit ni deprimit», ha remarcat el mateix agent. «Estava anat i no atenia a les nostres indicacions», ha revelat un altre policia. «No percebia la gravetat de la situació», ha insistit.

Addicionalment, l'estat de «nerviosisme», «inquietud» i «excitació» que mostrava per abandonar el lloc –va adduir que havia de portar uns regals de Reis als seus fills i havia de marxar- va fer sospitar els Mossos que podia trobar-se sota la influència de substàncies estupefaents. Després de practicar-li el test d'alcoholèmia, que va donar negatiu, els agents van procedir a efectuar el de drogues, tal i com es preceptiu en els casos d'accident. Una prova que es va «allargar», segons el mosso responsable d'efectuar-la, perquè l'acusat posava «bastants impediments». Adduïa que tenia lo boca seca i no salivava per poder aportar un mostra vàlida. «Intentava dilatar la prova», ha afegit. L'home abandonava la furgoneta policia i demanava aigua per beure. Finalment, quan van poder concloure el test amb resultat positiu per cocaïna, confirmat posteriorment pel laboratori, no va demanar cap prova de contrast –habitualment anàlisi de sang-. Pérez va ser detingut a Amposta on havia acompanyat el conductor de la grua que traslladava la seva furgoneta.

Les declaracions dels testimonis al llarg de la primera sessió del judici oral aquest dilluns al matí han corroborat, en gran mesura, el contingut dels atestats policials i les posteriors declaracions davant el jutjat d'instrucció d'Amposta. Els agents de Trànsit dels Mossos, entre els quals els encarregats d'elaborar l'atestat de l'accident, han assegurat que la furgoneta que conduïa l'acusat va envair el sentit contrari de forma -progressiva -«no va fer la cobra i va seguir recte», ha dit un d'ells-, sense que intentés cap maniobra evasiva o frenés. També han descartat que la invasió del carril oposat tingués com a origen una roda punxada en marxa: un dels pneumàtics hauria esclatat com a conseqüència de l'impacte contra la motocicleta, i no abans. Tant els mossos com els testimonis han remarcat que aquell dia hi havia perfecta visibilitat i no feia vent que pogués alterar les condicions de conducció. Un dels agents ha apuntat que el desplaçament del carril i la distracció del conductor estarien en l'origen del sinistre. El conductor acusat, per contra, els assegurava el mateix dia dels fets que la moto «se li havia tirat a sobre».

El testimoni d'un dentista

L'advocat de l'acusat, Ramon Martínez, ha estat l'únic a valorar la primera jornada de vista oral i ho ha fet de forma «positiva» per als interessos del seu client. La defensa ha impugnat no només el procediment de presa de mostres per a la prova de consum de drogues perquè, considera, s'han revelat «irregularitats». També posa en dubte la cadena de custòdia d'aquestes proves: tot i que el mosso responsable l'ha mostrat a la vista, el document que l'acredita no hauria estat incorporat formalment al procediment. De cada aquest dimarts, la defensa ha citat com a testimoni-perit un dentista que, segons assegura, va extreure dos peces dentals i va practicar una ortodòncia a l'acusa dos dies abans de l'accident. «No és la nostra prova principal, però veure si l'anestèsia de l'extracció podria afectar el resultat que va sortir», ha indicat. També portarà un metge forense per intentar acreditar que el seu client pateix una malaltia que seria incompatible amb el consum de cocaïna. Un altre pèrit de la defensa plantejarà la possibilitat que la invasió del carril contrari podria haver estat conseqüència d'una roda rebentada. També estan citats l'agent dels Mossos que va efectuar l'informe pericial sobre l'accident i els pèrits de les acusacions.

Tot i lamentar la mort dels joves, Rodríguez ha mostrat la seva sorpresa per les protestes d'amics i familiars de les víctimes reclamant una pena molt més dura als quatre anys que demana Fiscalia. «El Codi Penal estableix un màxim de quatre anys. Em sembla injust que es pugui retreure al Fiscal que demani això: demana el màxim. Nosaltres demanem l'absolució», ha apuntat. L'advocat ha revelat que han intentat arribar a un acord amb les acusacions particulars abans del judici però aquestes han rebutjat el pacte. L'acusat es troba en presó preventiva des de juliol del passat 2017, quan una patrulla de la Guàrdia Civil el va interceptar conduint a Terol després que li hagués estat retirat judicialment el permís de conduir arran de l'accident. Malgrat tot, la vista oral al jutjat penal de Tortosa no valorarà finalment aquests fets perquè pertanyen a una altra causa posterior que ha estat sentenciada.

tracking