Diari Més

La Junta Electoral de Tortosa dona 24 hores als alcaldes per retirar «distintius partidistes» dels espais públics

La majoria d'alcaldes de les Terres de l'Ebre han estat citats i informats que podrien incórrer en delictes de desobediència amb penes de presó

Imatge d'arxiu d'una pancarta reivindicativa a la façana de l'Ajuntament de Tortosa.

La Junta Electoral de Tortosa dona 24 hores als alcaldes per retirar «distintius partidistes» dels espais públicsANC Tortosa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral de Zona de Tortosa ha donat 24 hores a molts alcaldes de les Terres de l'Ebre per retirar qualsevol objecte o element partidista que trobin als espais públics. Els batlles han rebut uns informes, fets pels Mossos d'Esquadra, amb alguns exemples dels «distintius partidistes» que han de treure. Es tracta d'una mena d'inventari de cada municipi on hi apareixen amb fotografies d'estelades, adhesius o cartells amb símbols i lemes relacionats amb el 155, els presos polítics, la República catalana, entre d'altres. La jutgessa adverteix en les actes que l'incompliment del requeriment pot suposar un delicte electoral o de desobediència a l'autoritat castigats amb penes de presó. Un dels primers en comparèixer ha estat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha qualificat la situació «d'estranya i esperpèntica».

Les citacions han arribat als secretaris interventors a primer hora del matí d'aquest dimarts. En la citació els alcaldes i els secretaris són cridats a comparèixer durant el matí, fins a les 14:300 hores a la seu de la Junta Electoral de Zona de Tortosa, als Jutjats Penals, «per ser requerits a retirar símbols, emblemes i altres elements distintius partidistes dels espais i altres llocs públics».

En la compareixença els alcaldes han rebut un informe, elaborat pels Mossos d'Esquadra, amb una relació detallada d'alguns dels «distintius» que se'ls insta a treure. S'hi ha inventariat estelades, adhesius en finestres i faroles, llaços grocs, cartells de la campanya de l'1-O, de SOS Democràcia d'Òmnium Cultural, sobre el 155, els presos polítics, i altres. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que han hagut de demanar esclarir si els cartells dels partits polítics de la campanya electoral que va començar la passada mitjanit també eren susceptibles de ser retirats ja que la demanda que la jutgessa ha fet ha estat «distintius partidistes». Finalment Bel ha apuntat que la magistrada ha assenyalat que cal retirar «elements tan subversius i perillosos com cartells per la llibertat dels presos polítics, de SOS Democràcia, de Llibertat pels Jordis, Forn i Junqueras, o estelades, i cartells del Sí de la campanya de l'1-O». En alguns pobles els informes de la Junta Electoral assenyalen fins i tot cartells mig esgarrats i petits adhesius o llaços que la gent ha col·locat en senyals de trànsit o contenidors.

«Estem en un estat més propi de moltes dècades enrere que l'actual. És absurda la situació que estem vivint. No sé què es pretén amb aquesta intimidació als alcaldes i ens consta que la Junta Electoral de Zona ha cridat al menys una desena d'alcaldes», ha apuntat Bel. Segons ha pogut confirmar l'ACN, els batlles i secretaris citats han estat, almenys, els de Horta de Sant Joan, La Pobla de Massaluca, Gandesa, la Fatarella i Corbera d'Ebre –de la Terra Alta-, i els de Tortosa i les EMD de Jesús, Campredó i Bítem, de Paüls, l'Ampolla i Roquetes –del Baix Ebre-però també els alcaldes de la resta de municipis que pertanyen a l'àmbit judicial de Tortosa i Gandesa. Alguns municipis de la Ribera d'Ebre han rebut el requeriment de la Junta Electoral de Zona de Reus però no han estat citats.

Alguns dels batlles d'ERC han presentat recurs.

Vots per defensar la democràcia

Bel ha remarcat que les del 21-D «no seran unes eleccions normals» i ha fet una crida per «la rebel·lió» de la ciutadania contra a aquesta situació a través del vot, un vot «amb dignitat i per higiene democràtica». «Que no votin independència o sobiranisme, que votin democràcia, llibertats, un estat de dret del segle XXI», ha defensat.

L'alcalde de Tortosa ha assenyalat «el tripartit del 155» de la situació que han viscut aquest dimarts. «Això arranca de denúncies del PSC, Ciudadanos i el PP». «Si no ens deixen portar llacets grocs els portarem d'un altre color, si els avis no poden portar bufandes gorgues quan passa certa autoritat, anirem a votar, si no ens deixen penjar cartells per la llibertat dels presos polítics, anirem a votar, i davant de qualsevol altre requeriment en el sentit de limitar la llibertat d'expressió i la capacitat d'expressar-nos lliurement creiem que hem d'anar a votar», ha defensat.

Pintada República

L'Ajuntament de Tortosa ja va retirar divendres els cartells per la llibertat dels presos polítics i els llaços grocs de la façana del consistori i aquest dimarts ha començat a netejar una pintada que el Comitè de Defensa de la República de Tortosa va fer dissabte, al mur de la llera del riu Ebre on van escriure la paraula 'República'. La Junta Electoral havia requerit la neteja a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i aquesta havia advertit que en reclamaria els costos a les persones que es van identificar durant la pintada. L'alcalde de Tortosa no ha volgut explicar perquè ha fet la retirada el consistori però ha demanat que abans de criticar l'actuació a les xarxes socials «haurien de ser més conscients de la realitat que estem vivint».

Advocats

Un altre col·lectiu que ha hagut d'acatar les ordres de la Junta Electoral de Zona ha estat el Col·legi d'Advocats i Advocades de Tortosa. La Junta Electoral va intentar prohibir la sessió extraordinària que els lletrats van celebrar aquest dilluns al vespre. Finalment la reunió es va dur a terme i se'ls ha prohibit fer públics els acords que s'hi van debatre fins després de les eleccions del 21 de desembre.

tracking