Diari Més

La primera òpera electroacústica del compositor de Flix, Joan Bagés, s'estrena a Tortosa

La creació audiovisual parla de la mort i la vida a través de textos d'Andreu Carranza i Roman Aixendri i amb l'aigua de l'Ebre com a metàfora

Imatge del Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

La primera òpera electroacústica del compositor de Flix, Joan Bagés, s'estrena a TortosaGoogle

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera òpera electroacústica de l'artista sonor de Flix (Ribera d'Ebre), Joan Bagés, s'estrena, aquest dissabte, a Tortosa, a l'Auditori Felip Pedrell, després de representar-se fa una setmana a l'Ateneu de Barcelona. Ib ofereix un relat sobre la vida i la mort, de l'individu i de la societat, amb l'aigua del riu Ebre com a metàfora. Es tracta d'una òpera «work in progress», «en constant creació». A partir de Ib s'estan generant obres col·laterals com «teasers» o tràilers, dibuixos, músiques, instal·lacions audiovisuals o vestits, que es poden veure a través d'Internet i que s'exposaran el dia de la representació. Bagés ha composat la música instrumental, vocal i electrònica mentre que els ebrencs Andreu Carranza, escriptor, i Roman Aixendri, filòsof, han fet els textos. En l'òpera hi participen el grup Morphosis Ensemble, la soprano Cecilia Aymí i el tenor Roger Padullés.

Carranza i Aixendri han compost el llibret de l'òpera Ib, a través de diversos poemes i textos. Aprofundeixen en els trànsits i en els estats de consciència entre la vida i la mort i ho fan des del context metafòric del riu Ebre. «La idea és crear un espai molt líquid i molt potent alhora, amb unes textures fluides que corren, al principi amb textures molt profundes i greus i amb un magma sonor que pot recordar l'aigua», ha explicat el compositor de l'obra, Joan Bagés. L'aigua apareix de forma més anecdòtica en altres moments de l'òpera. «El riu hi és i els llibrets sobretot el de Carranza quan parla del Cros dels Sirgadors et transporta al trànsit fluvial directament», ha apuntat l'artista flixanco.

Belén Iniesta ha creat els efectes visuals i Jaume Rocamora la iconografia. Amb un ADN gairebé 100% ebrenc, Bagés ha destacat que el nucli que ha generat l'obra és del territori, on celebra estrenar aquest dissabte i donar «contingut al Felip Pedrell». «És important perquè ens permet desenvolupar més la primera representació –que es va fer a l'Ateneu Barcelonés a Barcelona- i perquè és un teatre gran on ens podem expressar encara més», ha agraït Bagés. El compositor ha assenyalat que l'òpera és un valor en sí per a la sala i «per poder mostrar al territori i a la gent de casa» el projecte.«És un pas per seguir després desenvolupant el projecte, que permet posar en comú tot allò que hem treballat aquest any i mig amb la gent del territori i amb nosaltres mateixos», ha afegit.

El públic assistent també intervindrà en el procés de creació aportant material que s'incorporarà també a l'obra. Podran enviar 20 segons de materials d'àudio (veus, paraules i sons gravats o tractats electrònicament) que hauran generat a casa seva, o bé el mateix dia de l'estrena, quan es captaran els sons individuals i col·lectius en la sala de representació.

El Felip Pedrell tancarà amb la posada en escena de l'òpera de Bagés el Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local-Sirga Festival. «La idea és poder arribar a un espectacle final amb instal·lacions fins i tot fora de la sala i ara iniciem aquest procés de treball».

tracking