Diari Més

ERC trenca el pacte de govern amb el PSC al Consell del Baix Ebre després de l'empresonament dels consellers

L'actual president comarcal, el socialista Enric Roig, es quedarà governant amb només cinc regidors, davant els vuit d'ERC i els deu del PDeCAT

Pla mig de l'encara vicepresident del Consell del Baix Ebre, Enric Roig, i del president sortint, Dani Andreu. Imatge del 20 de juny de 2017.

ERC trenca el pacte de govern amb el PSC al Consell del Baix Ebre després de l'empresonament dels consellersACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup d'ERC al Consell Comarcal del Baix Ebre ha trencat el pacte de govern que mantenia amb el PSC des del principi de mandat arran l'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i set consellers del Govern legítim de la Generalitat aquest dijous. La decisió, que havia estat surant en l'ambient durant les últimes setmanes, l'ha comunicada aquest divendres al migdia el vicepresident primer i líder del grup republicà a l'ens, l'alcalde de l'Aldea Dani Andreu, a l'actual president, el socialista Enric Roig, segons ha pogut saber l'ACN. L'acord se sustentava sobre la majoria dels vuit consellers d'ERC i els cinc del PSC, enfront dels deu del PDeCAT, un d'ICV i un del PP, a l'oposició. Ara, amb l'abandonament del govern per part dels republicans, en la mateixa línia del trencament que van anunciar Consell del Montsià, els socialistes es quedaran en minoria i tindran molt complicat mantenir la presidència de l'ens, que Roig va assumir el passat mes de juliol.

«L'aplicació de l’Article 155 i l’empresonament de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i part del Govern de la Generalitat; fa que sigui insostenible poder mantenir el pacte de govern amb un partit que ha donat suport a aquesta aplicació i no s’ha oposat als empresonaments», s'ha limitat a argumentar posteriorment el grup comarcal d'ERC en un breu comunicat.

Durant la reunió, Andreu ha informat als seus socis de govern que durant la pròxima setmana els consellers republicans presentaran formalment la seva renúncia a les àrees de govern fent, així, efectiu el trencament de l'acord. El pacte havia permès al mateix alcalde de l'Aldea ocupar la presidència durant els primers dos anys de mandat, mentre que el socialista Roig havia d'assumir la segona meitat, a partir d'aquest passat mes de juliol.

La del Baix Ebre, tot i que amb un major retard, és una situació pràcticament idèntica a la viscuda fa unes tres setmanes al Consell del Montsià, quan ERC va anunciar que trencava el pacte amb el PSC i deixava en minoria el president socialista, Francesc Miró, també al càrrec des de juliol amb previsió d'esgotar el la segona meitat del mandat. En aquest últim cas, però, els republicans van retreure a Miró la seva actuació requisant per compte propi uns cartells per a la campanya electoral del referèndum de l'1-O així com haver actuat de forma deslleial.

tracking