Diari Més

ERC trenca el pacte de govern amb el PSC al Consell Comarcal del Montsià i deixa els socialistes en minoria

Els republicans iniciaran converses i «tendiran ponts» amb la resta de grups per presentar una moció de censura i consensuar un govern comarcal alternatiu

Francesc Miró.

Francesc Miró.Consell Comarcal del Montsià

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC ha comunicat, aquest dimarts 10 d'octubre, el trencament del pacte de govern amb el PSC al Consell Comarcal del Montsià, amb què s'havien repartit el mandat. Les relacions entre els dos grups s'han anat tensant des que el socialista Francesc Miró és president –va ser investit el passat mes de juliol-.

Els republicans responsabilitzen per complet a Miró del trencament del govern comarcal per «comportaments de deslleialtat» puntuals però per un fet clau que ha estat el detonant: la retenció dels cartells de l'AMI (Associació de Municipis per la Independència) en la campanya per al referèndum de l'1-O. Ara els 9 consellers d'ERC iniciaran converses amb al resta de grups per trobar el consens necessari i presentar una moció de censura a Miró –que es queda governant amb 5 de 25 consellers comarcals-.

Com ha explicat Carme Navarro, portaveu del grup d'ERC al Consell Comarcal, i expresidenta de l'ens, el pacte amb el PSC es va gestar per uns antecedents de «bona entesa» i davant la constància que la «prioritat de tots les consellers era treballar pel territori i per totes les poblacions del Montsià». La dinàmica i la relació dels dos grups «ha estat bona» en els dos primers anys del mandat -durant els quals Navarro ha estat la presidenta-. Tanmateix, les relacions s'han anat tensant des del mes de juliol, quan el socialista Francesc Miró va prendre possessió del càrrec en el compliment dels terminis de l'acord de govern, i algunes de les seves «actuacions» van començar a molestar els republicans.

El detonant perquè ERC s'hagi plantejat seriosament la continuïtat del pacte va arribar amb l'actuació de Miró durant la campanya del referèndum, quan va requisar els cartells que l'AMI va enviar al Consell Comarcal del Montsià perquè els fessin arribar als pobles. Navarro ha volgut assenyalar que la relació amb els consellers comarcals socialistes ha estat sempre «correcta i de treball conjunt» però que l'actuació de l'actual president ha complicat la situació. «Volem deixar clara la nostra posició de desacord en totes aquelles accions que el senyor Francesc Miró ha dut a terme, sobretot en la seva posició unilateral davant dels fets que coneixeu –en referència als cartells de l'1-O-», ha remarcat la portaveu republicana.

Trencament i moció de censura

El document on s'oficialitza la fi del pacte de govern comarcal amb el PSC s'ha registrat aquest dimarts 10 d'octubre al matí al Consell Comarcal del Montsià. El grup d'ERC s'ha posat ja a treballar per «obrir ponts» amb la resta de grups polítics comarcals, trobar els acords necessaris per presentar una moció de censura i «veure on es pot portar la governabilitat del Consell». El pacte amb el PDeCAT, que com ERC té 9 consellers, seria una de les primeres alternatives a treballar però els republicans tantejaran totes les opcions i han assegurat que es prioritzarà el benefici de la comarca al del partit.

«La decisió no és ni fàcil ni agradable. Quan engegues un projecte comú on hi ha més coses que t'uneixen que no que et separen, tens la intenció d'arribar al final de la relació i quan has de prendre aquesta determinació és per forces majors perquè pensem que no podem continuar al costat d'un grup polític que ha desviat la seva actuació del nostre compromís», ha explicat Navarro. «La relació de cofinança s'ha perdut en vers a la figura del president del Consell Comarcal del Montsià, Francesc Miró», ha afegit.

tracking