Diari Més

Successos

La Guàrdia Civil investiga una persona per frau en productes fitosanitaris al Delta

Es calcula que el volum econòmic obtingut en cadascuna de les operacions fraudulentes que realitzava superarien els 90.000 euros

El proveïdor és un home de 37 resident a la demarcació de Conca.

La Guàrdia Civil investiga una persona per frau en productes fitosanitaris al DeltaGuàrdia Civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil de Tarragonaha pres declaració, en qualitat d'investigat, a un home de 37 anys i amb domicili a la demarcació de Conca per haver comès, presumptament, diversos delictes relacionats amb el medi ambient, la propietat industrial, estafa, falsificació i danys. Diverses inspeccions mercantils a la demarcació de Tarragona han intervingut més de 2.000 litres de productes fitosanitaris amb una composició diferent a la qual figurava en l'etiqueta de l'envàs.

Els fets es remunten al mes de maig d'aquest 2017, quan agents de la Guàrdia Civil van tenir coneixement que diversos agricultors de la zona del delta de l'Ebre havien patit danys en els cultius d'arròs arran de l'aplicació de determinades substàncies fitosanitàries. Llavors es vaobrir una recerca per poder situar la composició, origen, venda i distribució dels productes. Es van practicar diverses inspeccions en mercantils dedicades a la distribució de plaguicides a la zona afectada. Les primeres recerques van permetre identificar dos productes l'etiquetatge dels quals presentava irregularitats que van fer sospitar de la seva falsificació. Aquests productes havien estat adquirits pels distribuïdors a un agent comercial situat en la comunitat de Castella-la Manxa, que els havia ofert a un preu molt competitiu.

Després de prendre mostres dels productes i contrastar-les amb els originals, es va poder confirmar que el producte dels envasos no corresponia amb el seu etiquetatge. D'aquesta manera, el frau comès havia estat substituir, aprofitant la similitud dels envasos, l'etiquetatge d'un producte de preu econòmic utilitzat per al cultiu de cereal, pels que s'utilitzen per al cultiu d'arròs, el preu del qual és tres vegades superior al del cereal.

La comercialització del producte fraudulent es va dur a terme sense tenir en compte els efectes adversos que podia tenir l'aplicació de substàncies destinades a cultius de secà en un mitjà aquàtic com els arrossars. A més, el producte està catalogat com a tòxic per a organismes aquàtics, agreujant-se aquesta circumstància pel fet que moltes de les zones afectades es troben dins de l'àmbit de protecció del Parc natural del delta de l'Ebre.

Després de diferents actuacions, la recerca va culminar amb la localització d'una persona establerta a la província de Conca que proveïa aquest producte a diversos distribuïdors de la zona del delta, amb l'etiqueta manipulada.Es calcula que el volum econòmic obtingut en cadascuna de les operacions fraudulentes que realitzava superarien els 90.000 euros. En general, el marge comercial que obtenia amb la distribució del producte fraudulent en relació al legal era un 75%. Per aquest motiu es va procedir a la citació d'aquesta persona en dependències policials, prenent declaració en qualitat d'investigat per la comissió de delictes relacionats amb el medi ambient, propietat industrial, estafa, falsificació i danys, sent posades les actuacions a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 d'Amposta.

Utilitat dels fitosanitaris

Aquests productes són aplicats en els cultius pel tractament de malalties dels vegetals i per combatre plagues de paràsits. El seu ús exigeix estrictes mesures de seguretat, tant en l'aplicació, havent d'estar en possessió del Carnet de Manipulador, com en els temps de seguretat, que impliquen la prohibició de comercialitzar els productes agraris en determinats terminis des de la seva aplicació.

tracking