Diari Més

Ensenyament

El curs comença a les Terres de l'Ebre amb 134 professors més i menys alumnes per classe

El territori perd gairebé un miler d'alumnes respecte l'any passat però tindrà més recursos

La directora dels serveis territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Manolita Cid, en la presentació de les dades del nou curs escolar al territori.

El curs comença a les Terres de l'Ebre amb 134 professors més i menys alumnes per classeACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El curs escolar 2017/2018 comença a les Terres de l'Ebre amb 2.359 professors, 134 més que el curs passat. Aquest augment de docents d'un 6%, una davallada del 0,4% del nombre de grups i amb 980 alumnes menys, fa que les ratios respecte el curs 2016/2017 baixin. Amb 26.353 alumnes, de mitjana s'assignaran 12,3 alumnes per mestre a infantil i primària i 8,3 alumnes per professor a secundària, unes dades conseqüents per la casuística de tenir molts centres rurals – la meitat dels centres escolars formen les 13 ZER ebrenques-. La directora dels serveis territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Manolita Cid, ha destacat que els recursos augmenten també amb nous cicles professionals, unitats de suport i hores de vetlladors (11,9%).

Seguint amb la tendència dels darrers anys, el nombre d'alumnes del cicle infantil a les Terres de l'Ebre decreix. Aquest curs 2017/2018 hi hauran 4.626 alumnes, 254 menys que el curs passat. També com l'any passat, una vuitantena de nens i nens empadronats que haurien de cursar P3 no han estat matriculats pels seus pares, en molts casos perquè decideixen no inserir-los en el sistema educatius fins a la primària, quan és obligatori, o perquè en altres casos són famílies que marxen del territori.

El nombre d'alumnes a primària serà molt similar al curs passat, amb 10.755 estudiants, només 14 menys, mentre que augmenta el nombre d'alumnes a secundària amb 232 estudiants nous (una xifra provisional perquè encara queden algunes matrícules per formalitzar a l'ESO aquest mes de setembre). A Batxillerat el nombre provisional d'alumnes és de 1.279 estudiants, 459 menys que l'any passat, i també i haurà 2.815 estudiants matriculats als cicles formatius, 485 menys també que el darrer curs.

El territori disposa de 118 centres educatius de titularitat pública i concertada. Hi ha 72 escoles públiques -la meitat de les quals concentrades en les 13 Zones d'Educació Rural (ZER)-, 20 instituts i 6 centres concertats. També es posen en marxa les 3 escoles oficials d'idiomes, i els 3 centres de formació d'adults que mantenen l'oferta en nombre de places i grups (1.710 places i 1.590 places respectivament). El servei es complementa amb 57 llars d'infants, 11 de les quals dins del pla experimental que permet la gestió de la Generalitat (les mateixes que l'any passat), 14 serveis educatius i 23 escoles de música.

Més professors i més recursos

L'increment en 134 professors repercutirà sobretot en els instituts, instituts escola i centres d'alta complexitat, que són minoritaris al territori. Les ràtios d'alumne per classe han baixat respecte el curs passat. A P3, s'ha passat de 20,58 alumnes aula a 18,82. Al cicle infantil la davallada ha estat d'1 punt, de 19,68 a 18,65 alumnes per classe; a primària es manté en 20 estudiants per aula; baixa de 27 a 25 alumnes a 1r d'ESO; i augmenta lleugerament, de 25,66 a 26,35 a la resta de cursos de secundària.

La directora dels serveis territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre, Manolita Cid, ha destacat que l'augment dels recursos al territori, en professorat i també equipament, i la reducció de grups (1.278), permetrà una atenció més personalitzada de l'alumne, poder fer desdoblaments, i tenir més centres a l'aula depenent de les necessitats de cada centre. De fet, el còmput global, amb 12,3 alumnes per professor a infantil i primària i amb 8,3 alumnes per docent a secundària, Cid ha remarcat que el territori se situa a ràtios inferiors a la mitjana dels països de l'OCDE i a nivells dels països capdavanters en Ensenyament a Europa.

«No només tenim cura d'allò nou sinó també d'allò que tenim instaurat i consolidat i ho reforcem per continuar creixent. Des de la Generalitat es fa un gran esforç i una aposta en favor de l'educació, seguint criteris que ens ajudin en la millora de la equitat i la qualitat de l'ensenyament», ha apuntat Cid. «Hi posem l'èmfasi, les ganes i la dedicació perquè els nostres nois i noies tinguin èxit educatiu perquè aquest suposarà el seu èxit a la vida i l'èxit en la vida de les generacions que pugen és l'èxit de al nostra societat», ha afegit.

Més oferta formativa i més suport

El curs 2017/2018 es faran 3 nous cicles formatius de grau superior, dos dels quals seran de formació professional dual, dels quals se n'impartiran 4 de nous amb una oferta total de 26. També s'introdueix una unitat de suport a l'escola especial (USEE) i una aula de suport integral (AIS), un recurs que no existia al territori i que s'incorpora aquest curs. També es farà el segon curs de l'Itinerari Formatiu Específic (IFE) per a alumnes amb discapacitat intel·lectual lleu. Finalment s'incrementa un 11,9% el nombre d'hores de vetlladors a les escoles.

El Departament vol, a més reforçar l'impuls dels projectes plurilingües amb l'objectiu de millorar els resultats en llengua anglesa de les competències bàsiques ja que els alumnes ebrencs superen la mitjana catalana en català, castellà, matemàtiques i ciència però queden encara molt per sota de la nota mitja al país en llengua anglesa.

Alerta amb al radicalització islàmica

Com en la resta de centres educatius de Catalunya, arran dels darrers atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, el Departament recollirà tot el material del pla que es va desenvolupar amb els equips directius dels centres escolars en cursos anteriors per a la detecció de la radicalització islàmica entre l'alumnat, i es revisarà per millorar-lo i implementar-lo a tota la comunitat educativa amb l'objectiu de ser més hàbils i ràpids en la detecció d'aquestes situacions i de futurs casos.

tracking