Diari Més

L'exalcalde de l'Ametlla Andreu Martí va acumular més de 2 MEUR en paradisos fiscals

Durant el seu mandat va arribar a tenir cinc comptes a Andorra i diverses societats a Panamà

Andreu Martí, exalcalde de l'Ametlla de MAr

Andreu Martí, exalcalde de l'Ametlla de Mar, detingutCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El qui va ser alcalde de l’Ametlla de Mar per Convergència entre 2003 i 2015, Andreu Martí, va crear un imperi financer en paradisos fiscals, com Andorra o Panamà, que el va permetre reunir un total de 2,3 milions d’euros a través de suposats suborns. Així ho afirma el diari El País, que ha accedit a la documentació que Andorra ha aportat a la comissió rogatòria sol·licitada pel Jutjat d'Instrucció 1 del Vendrell en el marc de l'Operació Térmyca. El rotatiurelata que l’ex alcalde de la població de les Terres de l’Ebre va arribar a tenir cinc comptes bancaris a Andorra i diverses societats a Panamà. Cal recordar que Martí va ser detingut el mes de juliol del 2016 en el marc de la Operació Térmyca per un presumpte delicte de malversació, blanqueig, organització criminal i prevaricació. Martí va ingressar a presó però en va sortir al cap de tres setmanes, quan va pagar la fiança decretada pel jutge de 600.000 euros.

Tal com informa El País, el polític de Convergència va obrir el seu primer compte a Andorra, concretament a AndBank, el 15 d’abril de 2003, poc més d’un mes abans de ser escollit com a alcalde de l’Ametlla de Mar. En aquest compte hi van ingressar 3.500 euros. Per altra banda, cal destacar que el 13 de febrer de 2004 algú va fer un ingrés en efectiu de 117.500 euros en una segon compte que Martí va obrir a la Banca Privada Andorrana. Aquest compte va seguir rebent ingressos que van sumar un total de 352.527,38 euros durant els següents 16 mesos.

Els diners ingressats provenien d’un compte d’Andorra de la societat Hardfin Investment Corporation, radicada a Panamà. Els titulars d’aquesta societat eren Daniel Mestre i el seu fill Oriol Mestre, detingut també en el marc de l’Operació Térmyca. L’any 2005 Martí va crear Hubble Internacional, una societat fundada a Panamà. Un cop més s’evidencia la relació entre Martí i Mestre, ja que l’ex alcalde d’Ametlla de Mar utilitzava el mateix despatx d’advocats que el de Mestre.

Els diversos comptes que l’exalcalde de l’Ametlla de Mar tenia a Andorra van seguir rebent diners de societats de Panamà propietat de Mestres durant els següents anys. Cal dir que el 2012 es van canviar els torns i va ser Martí qui va ingressar un total 221.000 euros a Mestres a través de les seves societats panamenyes. Els comptes utilitzats per Mestres per rebre els diners van ser cancel·lats poc després. Mestres va ser detingut l’octubre de 2012 en la Operació Emperador, mentre que a principis de 2013 Martí va liquidar la seva empresa a Panamà i en va obrir una de nova: Cafar Real Corporation.

Per altra banda, cal dir que entre 2003 i 2015 Martí va comprar dues cases, dues places de garatge i un traster, per la qual cosa s’observa un augment considerable del seu patrimoni coincidint amb la seva activitat financera als països fiscals.

tracking