Diari Més

ATEMPTATS A CAMBRILS I A BARCELONA

Els Mossos tenen confirmen que l'imam de Ripoll va morir a Alcanar

A sota les runes hi hauria una segona persona morta, encara sense identificar

Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll.

Els Mossos tenen «indicis sòlids» que l'imam de Ripoll va morir a AlcanarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha confirmat aquest dilluns que un dels almenys dos terroristes morts en l'explosió de la casa d'Alcanar és l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty.

En roda de premsa, Trapero ha indicat que la principal hipòtesi dels investigadors és que l'imam va tenir un paper clau en la radicalització dels altres onze integrants de la cèl·lula que la setmana passada va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils, en què van morir quinze persones.

Tot i això, els Mossos d'Esquadra encara estan a l'espera de l'anàlisi de l'ADN de les restes d'almenys dues persones trobades a la casa. Els indicis sòlids sorgeixen a partir del relat de testimonis i de documentació intervinguda que l'ubiquen en aquesta casa la nit de l'explosió. «Hi ha tres o quatre elements que apunten que (l'imam) estava aquella nit a la casa d'Alcanar», ha sostingut el major. A més, ha concretat que s'han trobat nous vehicles dels membres de la cèl·lula, que s'estan analitzant.

Segons el major, les informacions amb les quals compten els investigadors apunten a que l'imam de Ripoll va tenir un paper clau a l'hora de radicalitzar els onze altres membres de la cèl·lula, tots ells molt més joves que ell i dels quals encara està fugit l'autor de l'atemptat de Barcelona, Younes Abouyaaqoub. En aquest sentit, ha indicat que la informació que es pugui aportar dels organismes internacionals podria ajudar a clarificar el rol de l'imam a la cèl·lula i les seves connexions amb altres països.

Trapero ha insistit que no consta que l'imam tingués antecedents per delictes de terrorisme ni s'ha facilitat informació als Mossos que en les bases de dades policials estigués fitxat com a sospitós.

El major Trapero ha remarcat, en ser preguntat per la vinculació de l'imam amb un dels investigats per l'11-M, que els Mossos no tenen «cap coneixement» de la implicació de l'imam amb el terrorisme internacional i ha demanat que si algú sosté ara que disposava d'aquest tipus de dades que expliqui com va gestionar aquesta informació.

De fet, el conseller de Justícia, Carles Mundó, que també ha comparegut en la roda de premsa, ha remarcat que l'imam va estar empresonat entre 2010 i 2014 a Castelló per una condemna per tràfic de drogues i que no ha tingut cap comunicació amb cap intern de cap presó catalana.

Trapero ha insistit que la cèl·lula preparava explosius a la casa d'Alcanar per cometre un o diversos atemptats el mateix dijous 17 d'agost de més impacte que el finalment obtingut i que en les últimes hores s'han localitzat indicis que podien disposar de detonadors per a les seves bombes.

El major ha explicat que estan convençuts que la cèl·lula volia atemptar de forma «immediata» perquè van llogar les furgonetes el dia anterior i el material explosiu que preparaven caduca poques hores després: «Molt probablement pretenien actuar el mateix dijous, aquell dia o els immediatament posteriors», ha insistit.

Trapero ha recordat que després de l'explosió de la casa d'Alcanar van sospitar inicialment que els seus ocupants es dedicaven al tràfic de drogues, perquè es va localitzar acetona -un element utilitzat per a la seva manipulació-, encara que a mesura que avançava la investigació van valorar la hipòtesi terrorista, a partir de la troballa de desenes de bombones de butà, acetilè i altres elements utilitzats per Daesh per preparar explosius.

tracking