Diari Més

Puigdemont reivindica la descentralització com la forma d'autogovern del segle XXI i d'empoderar el territori

El president de la Generalitat, acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, inaugura la seu de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre

Pla general del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, escoltant un pregó de la Festa del Renaixement davant l'edifici de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Imatge del 21 de juliol de 2017

edifici, Carles Puigdemont, decidir, territori, Generalitat, alcalde, Oriol Junqueras, Terres de l'Ebre, vicepresident, empoderarJordi Marsal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat la descentralització territorial com la «forma d'autogovern del segle XXI» que ha de permetre buscar «la màxima eficiència en centralitzar serveis» al mateix temps que «apropar al màxim» la capacitat de decidir i «empoderar» el territori. Així s'ha pronunciat durant l'acte inaugural del nou edifici de les delegacions de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, al qual ha assistit acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, a més de les autoritats local. Puigdemont, que ha volgut posar en valor les inversions de la Generalitat en un context de «gran hostilitat» i «deslleialtat per part de les administracions l'Estat», ha recordat que la concentració dels serveis territorials del Govern en un mateix espai, a partir del model que es va iniciar a Girona, permetrà, a més, un estalvi important de recursos.

Han estat necessaris onze anys d'espera, la superació de múltiples problemes constructius, dràstiques modificacions –retallades pressupostàries incloses- del projecte original i 14,88 milions d'euros d'inversió per poder veure materialitzat un dels principals compromisos inversors des de la descentralització de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, l'any 2001. El president i el vicepresident de la Generalitat han pogut, finalment, destapar la placa inaugural de l'edifici que unificarà la gran majoria dels serveis i dependències a les Terres de l'Ebre. Situat al nucli antic de Tortosa, al carrer Montcada, ocupa 4.354 metres quadrats i acull diàriament, des de fa una setmana, uns 160 treballadors i funcionaris. La seva posada en marxa permetrà abandonar les dependències de lloguer en les quals, fins aquest moment, es trobaven dispersos els diferents departaments. Una concentració que permetrà generar un estalvi de 579.000 euros anuals.

Per al president de la Generalitat, la posada en marxa d'aquest edifici és un pas més en l'expansió d'un «model d'èxit», en termes d'aglutinar serveis i «economia directa», que va començar a implantar-se amb les dependències de l'antic hospital de Santa Caterina de Girona l'any2010. No només pel que fa a l'estalvi i l'eficiència, ha subratllat. «Busquem la màxima eficiència en centralitzar serveis i alhora en centralitzar poder», ha apuntat. «Apropar el màxim l'administració el més a prop possible als ciutadans i als ajuntaments perquè les decisions més rellevants es puguin prendre, tramitar i resoldre diligent i transparentment des d'aquí. És molt important: és l'avançada de la manera que tenim d'entendre la modernitat al segle XXI, en l'era de les telecomunicacions i la globalització, de com ens hem de governar», ha abundat. Aquesta és, de fet, i segons ha insistit, la fórmula que ha de permetre dotar els diferents territoris de capacitat pròpia de decisió. «Ho hem de fer així: amb una xarxa cada cop més densa de nodes administratius que aproximin administració, capacitat de decisió al territori, per empoderar-lo, per portar-li també aquesta capacitat que reivindiquem tots de poder decidir», ha reblat.

En el context de la ciutat de Tortosa, concretament, Puigdemont ha recordat també el caràcter «modèlic» i «disruptiu» de l'obra. L'ha comparat amb les noves estacions de Ferrocarrils de la Generalitat posades en marxa aquest dijous, pel «canvi profund» que generen dins de la comunitat en la qual presten el servei, en termes socials, urbanístics i econòmics. Així mateix, el vicepresident, Oriol Junqueras, ha posat el nou edifici de la Generalitat al territori com una «mostra del compromís de Catalunya amb les Terres de l'Ebre i amb Tortosa», però també a la inversa, abans de recordar que l'equipament es troba al carrer Montcada, una dels llinatges més destacats en la política del país durant l'Edat Mitjana.

L'acte ha comptat amb la presència de nombrosos alcaldes, regidors, representants de partits i d'entitats de les Terres de l'Ebre. Davant de tots ells, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha volgut defensar la sovint qüestionada tasca inversora del Govern, en matèria d'equipaments i infraestructures, a les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, ha assegurat que malgrat els esforços en el procés per decidir el futur polític de Catalunya, Bel ha assegurat que la Generalitat no ha oblidat les inversions per «millorar la qualitat de vida dels ciutadans». El nou edifici de la Generalitat o el nou palau de Justícia han estat els exemples que ha citat. «Vull desmentir que només hem estat pel procés», ha assegurat Bel, tot recordant que la seu de les delegacions s'ha executat en un moment de «crisi econòmica i ofegament de les finances de la Generalitat».

tracking