Diari Més

Societat

Moviments veïnals contra els peatges rebutgen la vinyeta que proposa la Generalitat

Les entitats creuen que els ciutadans ja han pagat massa cops les autopistes i reclamen, novament, l'aixecament de les barreres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Moviments veïnals que reclamen la gratuïtat de les autopistes catalanes i del País Valencià rebutgen de ple la proposta de la Generalitat d'implantar la vinyeta per circular per les infraestructures viàries. «Ja hem pagat prou les autopistes dels nostres impostos», ha declarat a l'ACN el president de la Federació d'Associacions de Veïns d'Amposta, Llorenç Navarro. Les entitats, que van trobar-se a Reus fa dues setmanes per abordar l'estratègia conjunta a seguir, responen així la proposta presentada aquest dilluns al matí pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, al Grup de Peatges. Consideren que la substitució dels peatges per una «tarifa plana» no és una bona proposta per als veïns i per als diferents territoris. Per això, continuen reclamant l'accés lliure a la xarxa. També han volgut recordar a Rull que, malgrat alguns col·lectius són ara partidaris d'aquest model, les seves entitats mantenen l'esperit de la campanya «No vull pagar».

Després d'analitzar les diferents propostes sobre la taula, des del pagament per ús, la tarifa plana o els peatges, representants de les entitats veïnals ampostina, la Federació de Veïns de Reus, les associacions de Vinaròs i Benicarló (Baix Maestrat), així com Prou Peatges, Prou Peatges Maresme, la Coordinadora No N-II C32 Gratuïta s'han posicionat de forma inequívoca en contra de l'aplicació de la vinyeta que projecta implantar el Govern. «Descartem la vinyeta, no és una bona proposta per als veïns. Per un territori més reequilibrat territorialment i amb alternatives, les barreres s'han de suprimir», ha subratllat Navarro.

A banda d'aquestes entitats, segons ha afegit, l'oposició a la continuïtat dels peatges a les autopistes continua expandint-se per Catalunya i el País Valencià. En aquest sentit, ha avançat que el moviment treballa ara també a la comarca de la Safor per mobilitzar la ciutadania per exigir l'aixecament de les barreres. «Això no s'acaba i la veu del poble no pararà de lluitar perquè estem farts de pagar: 157 cops s'haurà amortitzat l'AP-7», ha indicat. De fet, Navarro ha volgut remarcar que, a diferència d'altres entitats que impulsaven la campanya «No vull pagar» i que ara accepten la vinyeta, les entitats reunides a Reus representen una part important de la ciutadania i mantenen el pols contra aquesta mesura. Segons interpreta, aquest canvi de parer d'algunes entitats estaria motivat pel fet que, a diferència dels casos de l'AP-7, AP-2, la C-32 nord i la C-33, amb unes concessions que s'extingiran entre aquests pròxims 2019 i 2021, en algunes autopistes no arribarà fins prop de 2040. «Ho veuen molt lluny», ha apuntat.

tracking