Diari Més

Castor

La Plataforma del Sénia sol·licita al Tribunal de Comptes que investigui els costos del projecte Castor

El moviment social demana als partits polítics que s'afegeixen a la petició per exigir responsabilitats pels sobrecostos i la repercussió de la indemnització sobre la ciutadania

Representants de la Plataforma del Sénia, a la dreta, reunits amb representants dels partits al Senat. Imatge del 21 de juny de 2017

econòmica, Podem, sol·licitud, govern espanyol, partits, comptes, Cristina Reverter, responsabilitat, ciutadans, indemnitzacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha fet un pas més per reclamar que es depurin responsabilitats per la gestió i les conseqüències econòmiques del fiasco del projecte Castor. Representants del moviment social han presentat aquest dimecres al matí al Tribunal de Comptes una sol·licitud perquè s'investiguin els costos del projecte, les condicions d'adjudicació, les desviacions pressupostàries o la «compensació» de 1.350 milions d'euros rebuda per l'exconcessionària Escal UGS, que el govern del PP ha carregat al rebut del gas dels consumidors al llarg dels pròxims 30 anys –arribant a suposar un cost total d'uns 3.280 milions d'euros-. La Plataforma, que ha estat acompanyada per senadors i diputats d'ERC, Compromís, PDeCAT i Podem, ha reclamat als partits que s'afegeixin i reforcin la petició al Tribunal de Comptes per delimitar responsabilitats i evitar que la ciutadania hagi d'assumir la factura de la «mala gestió».

«Podíem haver iniciat una campanya pels comptes clars. Però pensem que ara és el moment ideal i oportú, quan hem començat a pagar als rebuts aquesta sobretarifa, per aquesta exigència de responsabilitat: a banda de la qüestió ambiental, que no té precedents, també depurar responsabilitats en l'àmbit econòmic», ha raonat la portaveu de la Plataforma del Sénia, Cristina Reverter, poc després de registrar a la seu de l'organisme, a Madrid, el requeriment per treure l'entrellat dels costos d'un projecte «inviable medi ambientalment i econòmicament».

Una investigació, ha recordat, que hauria d'abastar la «compensació» de 1.350 milions d'euros –més del 110 que Escal UGS havia cobrat provisionalment el 2012- aprovada pel govern espanyol del PP en el moment d'acceptar la renúncia a la concessió. «S'ha abonat indegudament, la prohibeix el Tractat Fundacional de la Unió Europea perquè seria una subvenció d'Estat encoberta a una empresa i el Ministeri no l'ha repercutit directament als seus balanços sinó sobre els peatges del sistema gasista», recorda Reverter.

Però també «depurar» les responsabilitats en la gestió i supervisió del projecte que va propiciar que ACS es convertís en constructora –en un procediment «sense concurrència ni garanties», la manca de separació d'activitats per part d'aquesta empresa –que, al mateix temps, exercia de concessionària a més de contractista i subcontractista-. La constructora, segons informes del govern espanyol, va disparar el seu marge de benefici del 5 al 17% per subcontractar a les seves filials o exercir de comissionista. Durant els últims dies, s'ha conegut que Escal UGS hauria inflat també els costos d'operació i manteniment entre 2013 i 2014. Tot plegat, recorda la Plataforma, va permetre disparar el cost del Castor des del 250 o els 400 milions en els estadis inicials, fins els 1.760 milions d'euros que hauria acabat ingressant Escal UGS fins aquest moment.

Tot plegat hauria generat uns sobrecostos que s'han carregat sobre els consumidors i han desequilibrat el sistema gasista: de fet, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència atribueix un 53,7% del deute total del sistema a la factura del projecte Castor. En la gestió del fiasco econòmic i del manteniment de les instal·lacions, afegeixen, s'ha donat també una posició «dominant» a l'empresa Enagás Transporte, gestor tècnic del sistema. La Plataforma ha advertit al Tribunal de Comptes que el govern espanyol vulnera clarament tota la normativa relativa a la transparència. «No és de rebut que el govern de l'Estat defensi els grans interessos i deixi la gent sense defensa i sense saber els costos reals del projecte», apunta Reverter.

Suport des del Senat

Per garantir que el Tribunal de Comptes acabi obrint una investigació, la Plataforma ha demanat als partits polítics amb representació a les cambres estatals que li donen suport –ERC, Compromís, Podem i PDeCAT- que presentin la seva pròpia sol·licitud i, així, poder reforçar la registrada aquest dimecres pel moviment social. «Volem que se sumin a la petició. S'ha produït un encariment sense que ningú hagi assumit responsabilitats. De la mateixa manera que tenim el deure de pagar impostos hem d'exigir a l'administració pública. Volem un control i una auditoria econòmica que tregui a la llum tot l'iceberg», ha recordat Reverter.

Representants a les dos cambres estatals i càrrecs locals han acompanyat aquest dimecres al matí als membres de la Plataforma, que posteriorment s'han reunit amb diversos senadors per analitzar l'escenari actual al voltant del fiasco del projecte Castor. El republicà Miquel Aubà i Jordi Navarrete, de Compromís, han mostrat la seva confiança perquè la creació d'una comissió d'investigació al Senat, que serà inclosa en l'ordre del dia del pròxim ple de dilluns, pugui ajudar a esclarir aquestes responsabilitats. «Farem totes les accions que puguem amb la intenció que els usuaris de gas no acabin pagant», ha subratllat Aubà, tot anunciant que ERC se sumarà a la petició al Tribunal de Comptes. Navarrete, per la seva banda, ha demanat als partits majoritaris que no bloquegin la tramitació de la comissió, que han sol·licitat 39 senadors.

La Plataforma del Sénia, per la seva banda, assumeix que la resposta de l'organisme estatal que fiscalitza els comptes públics pot trigar encara uns mesos i ja ha avançat que demanaran a la Defensora del Poble que segueix el procediment. El moviment social també té previst sol·licitar en breu una reunió amb la Generalitat Valenciana, a la qual també demanaran que prengui part en aquesta sol·licitud d'investigació. «Qui té la planta terrestre i té potser el problema més important és la Generalitat Valenciana: té una infraestructura allí que s'envellirà i no sabem quan pagarem», ha tancat Reverter.

El portaveu de la Plataforma del Sénia, Evelio Monfort, amb els documents de la sol·licitud d'investigació envoltat de diputats, senadors i l'alcalde d'Alcanar a la porta del Tribunal de Comptes. Imate del 21 de juny de 2016

Miquel Aubà, desviació, gas, consumidors, PDeCAT, sol·licitud, Cristina Reverter, govern espanyol, projecte Castor, gestióACN

tracking