Diari Més

El CSIT World Sports Games destaca les possibilitats de l'Ebre per acollir els jocs del 2019

El comitè signa el conveni des de Riga, on se celebra l'actual edició de la competició internacional d'esport amateur

La delegació de Tortosa als jocs de Riga.

El CSIT World Sports Games destaca les possibilitats de Catalunya per acollir els jocs del 2019Twitter-Ferran Bel

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La International Workers and Amateurs in Sports Confederation (CSIT), promotora dels World Sports Games (WSG) ha signat, aquest divendres, el conveni amb la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) per començar a treballar en la celebració dels jocs internacionals d'esport amateur a Tortosa i les Terres de l'Ebre, l'any 2019. Després de la signatura a Riga, Letònia, on se celebren actualment els WSG, el president del CSIT, Bruno Molea ha destacat les possibilitats i avantatges que ofereix l'edició catalana i ebrenca dels jocs i el compromís mostrat pel Govern i els ajuntaments que ajudaran a incrementar el nombre de participants -4.500 esportistes en aquesta última competició a Riga-.

El president dels Consells Esportius, Jaume Domingo, ha presentat la candidatura que permetrà al país recuperar la seva tradició «d'esport popular», «a l'abast de tothom», que es va truncar amb la Guerra Civil i la dictadura mentre que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, s'ha compromès a aconseguir la implicació del territori i reunir un important nombre de voluntaris que «garanteixin l'èxit» de la propera edició dels jocs.

Amb l'edició dels World Sports Games en plena celebració a Riga, a Letònia, el comitè executiu d'aquests jocs amateurs internacionals s'ha afanyat a signar el conveni amb la delegació que encapçala l'Ajuntament de Tortosa per començar a treballar en l'edició de 2019, que acollirà la capital ebrenca amb el suport de la resta del territori. El president del CSIT, Bruno Molea, ha destacat que Catalunya s'hagi bolcat en la celebració del certamen esportiu «com a país»i que hagi entrat a formar part del comitè de forma activa. «El Govern i els governs locals estan junts i treballen junts per aconseguir l'èxit dels WSG. Segur que tindrem un temps i uns jocs preciosos. Avui donem la mà a Catalunya perquè hi ha coses molt importants a fer», ha apuntat després de la signatura del contracte.

Molea ha destacat l'organització, el temps lliure, el nivell esportiu, el transport, els allotjaments i el menjar com a alguns dels avantatges que ofereix Catalunya, les Terres de l'Ebre i Tortosa per als World Sports Games. «Tenim tots els components per tenir un gran esdeveniment a Catalunya en dos anys i confio que tindrem molts més participants que a Riga», ha apuntat el president del CSIT WSG.

Molea ha remarcat la importància de la pràctica esportiva popular al món i ha assegurat que el nombre d'esportistes amateurs va exponencialment en augment. «Perquè és important per a la salut, per a la socialització, per a la cohesió de la gent i és un instrument molt important per una vida pacífica», ha dit. Els valors de «pau i llibertat»de l'esport popular també els ha posat en valor el president dels Consells Esportius de Catalunya, Jaume Domingo. «Són els valors que tot país democràtic i just ha de defensar», ha dit.

Recuperant una aposta històrica des de l'Ebre

Domingo ha assegurat que amb la celebració dels World Sports Games, Catalunya «recupera un somni de país». El president de la UCEC ha apuntat que la «tradició de l'esport popular», «a l'abast de tothom i sense discriminacions»de cap tipus, no és res nou al país però ha remarcat que els WSG de Tortosa permetran «recuperar»les Olimpíades Populars de 1936 que van truncar la Guerra Civil i la dictadura. Aquest enllaç amb la història del país es veu reforçat encara més, segons Domingo, pel fet que els WSG es facin a Tortosa i les Terres de l'Ebre. «Perquè en són un símbol molt clar, amb la batalla més important de la Guerra Civil que la gent del territori ha convertit en signe de pau. Això també s'ha d'explicar bé als jocs», ha defensat.

Que les Terres de l'Ebre hagin estat «terra de cruïlles»i bressol de la convivència de les tres cultures (jueva, cristiana i musulmana) és un altre valor del territori que ha destacat Jaume Domingo. «Ara més que mai hem de posar en valor el sinònim de pau, justícia i llibertat i els jocs han de servir per a això», ha afegit.

Feina per endavant

Els Consells Esportius, l'Ajuntament de Tortosa i les delegacions territorials del Govern començaran ara a treballar en l'organització dels WSG de 2019 i el primer pas a cal fer serà situar en l'ideari del país els esports populars per incentivar-ne la participació. «L'esport d'alt rendiment i la competició d'elit són importants però volem que tothom pugui fer esports més enllà de les seves capacitats físiques», ha insistit Domingo.

La UCEC compta ja amb el suport dels ajuntaments ebrencs, el Govern i els grups parlamentaris però «ara s'ha de fer que ho vulgui la gent», ha apuntat el seu president. «Hem de tenir una gran massa de gent participant als jocs mundials i cal posar-ho en la idiosincràsia del model de país que volem fer i que ho reflecteixin les lleis», ha demanat Domingo des de Riga.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel ja ha avançat que a partir d'ara serà periòdica la participació del consistori i la delegació esportiva ebrenca als comitès del CSIT i es crearà una agenda de treball per tractar aspectes com l'allotjament i les normes fins a les activitats lúdiques i turístiques. «Ens hem de posar a treballar de forma intensa», ha dit Bel. L'alcalde de Tortosa ha convidat el CSIT a celebrar algun dels comitès executius a la capital ebrenca i ha començat a establir contactes amb membres d'altres països, com Israel o Mèxic, per conèixer les seves experiències i animar-los a participar en l'edició tortosina dels WSG.

«Ens hem compromès que tindrem implicada a tota la ciutat, a les Terres de l'Ebre i al país, i hem posat a l'abast la possibilitat de tenir un important nombre de voluntaris que garanteixi l'èxit dels jocs», ha explicat l'alcalde de Tortosa. «-El CSIT- han vist implicació global, no un projecte d'un ajuntament o d'una organització membre, sinó que han vist que és un projecte que implica tot el país, el territori, les entitats i els voluntaris, i quan s'han donat aquestes característiques, aquests jocs han acabat sent un gran èxit. En això treballarem i en això en hem compromès», ha dit Ferran Bel.

tracking