Diari Més

La collita de la cirera de la Ribera d'Ebre es presenta de rècord

S'augura una de les millors campanyes en quantitat i qualitat

Un pagès recollint cireres en una finca de la Torre de l'Espanyol en una imatge d'arxiu

collita, conreu, Ribera d'Ebre, cirera, temporada, Unió de Pagesos, fruita dolçaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La collita de la cirera de la Ribera d'Ebre es presenta de rècord. Si bé no s'acostumen a donar volums concrets de producció per la impossibilitat de recomptar els nombrosos petits productors de cirera en aquesta comarca ebrenca, el territori encara amb molt d'optimisme la campanya d'enguany, que s'augura d'excel·lent tant per la quantitat com per la qualitat de les cireres. Una bona campanya pot suposar l'exportació d'aquesta fruita dolça fins a un 40% de la collita global. La cirera té mercat a l'Europa central i a les illes Britàniques. Les pluges de la darrera setmana no han fet cap mal a les cireres i el temps, de moment, ha beneficiat el cultiu.

De fet, el bon temps que predomina aquesta primavera després d'un hivern amb boira i fred han propiciat una excel·lent arrencada de campanya, que s'allargarà fins a primers de juliol. Les cireres de l'Ebre comencen amb molt bon peu. La collita va començar fa unes setmanes amb les més primerenques i ara ja es cullen unes varietats més dures que es poden destinar a l'exportació, la qual cosa ha evitat la caiguda del preu del quilo. En altres anys, les pluges havien estovat el fruit, descartant la seva comercialització a l'exterior.

«És un any que hi haurà molta cirera i serà de molta qualitat; estem veient que el mercat aprecia molt la cirera grossa, mentre que les petites tenen uns preus baixos», ha explicat el responsable de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre d'Unió de Pagesos, Jaume Miquel Aleu. «El preu es manté força bé en els calibres grans; un pagès pot cobrar a 3 euros el quilo de cirera si el fruit està prop dels 28 mil·límetres -un preu que a la venda al públic es pot doblar tranquil·lament», afegeix Aleu. I ara també ja és a punt la collita del préssec.

Les condicions climàtiques de la Ribera d’Ebre són les adequades per al préssec i la cirera. Segons dades del Consell Comarcal, avui, a la Ribera d'Ebre es produeixen més de 20 milions de quilograms de fruita dolça a l'any: préssec -amb 1.600 hectàrees-, cirera -500-, pera -230- i altres fruites -280-, són les més representatives. La superfície de regadiu durant els darrers anys ha augmentat i els cultius han canviat en funció de la demanda del mercat.

«Cada cop hi ha més cirerers i més hectàrees destinades a aquesta fruita dolça, potser a la Ribera d'Ebre hi ha més de 1.000 hectàrees que estan renovant-se constantment», apunta Aleu el delegat de la fruita dolça d'UP. «Tampoc se'n poden donar dades perquè el cirerer és un cultiu que no és el conreu principal en cap finca, sinó que tothom el té de cultiu complementari en terres on s'hi tenen altres arbres fruiters o oliveres», conclou.

tracking