Diari Més

Medi Ambient

Consensuen el calendari per sondejar els terrenys amb indicis de contaminació a Flix

L'Agència de Residus de Catalunya reprendrà dimarts vinent les exploracions que s'allargaran dues setmanes

Dos homes esperen a l'entrada de la fàbrica d'Ercros a Flix.

Ercros prorroga un any més el contracte per buscar nous projectes industrials per a FlixACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Seguiment d'experts de la contaminació de Flix (Ribera d'Ebre) ha consensuat amb l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) el calendari per dur a terme nous sondejos i exploracions en profunditat als cinc terrenys on se sospitava que hi podia haver residus de l'activitat industrial històrica de la planta química. Aquests indicis van quedar confirmats amb les primeres prospeccions geofísiques, que van ratificar la presència d'elements metàl·lics. La setmana passada es van fer uns primers sondejos durant quatre dies però es van aturar per acordar el calendari amb la comissió d'experts. L'ARC reprendrà els treballs dimarts, que s'allargaran uns quinze dies. En concret, com ha apuntat l'alcalde de Flix, Marc Mur, es faran 20 sondejos i 67 proves en diferents espais per confirmar l'existència de contaminació en aquests sòls.

Els sondejos es van iniciar la setmana passada, després que les prospeccions geofísiques confirmessin l'existència de «materials fèrrics» en els cinc terrenys on els ajuntaments de Flix i de Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre) havien assenyalat que hi podia haver abocaments incontrolats derivats de l'activitat industrial de la fàbrica química de Flix. Es van fer durant quatre dies però es van aturar perquè l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) va avenir-se a la petició d'alguns dels experts de la comissió tècnica de seguiment a consensuar el calendari i les actuacions pertinents amb ells.

Com han explicat la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i l'alcalde de Flix, Marc Mur, la reunió d'aquest dijous a Barcelona s'ha centrat en validar la proposta de l'ARC i en resoldre dubtes. «El 'plànning' aprovat és fil per randa aquell que havien proposat els tècnics de l'Agència de Residus», ha explicat Mur. «Hem entrat en una dinàmica a la comissió tècnica de molta transparència i molt diàleg i s'ha creat una intranet on els experts disposen de tota la informació. Hi ha una dinàmica de treball molt positiva en la qual és important que tothom tingui la certesa que les decisions preses són compartides per tots», ha destacat Subirà.

Un cop es disposi dels primers resultats dels sondejos, la grup de treball de subsòls contaminats es reunirà per avaluar-los, en donarà coneixement i començarà a plantejar com es pot resoldre la situació de contaminació quan es conegui si n'hi ha i de quin tipus és.

Subcomissió d'aigua

En la trobada d'aquest dijous també s'ha acordat convocar la primera reunió de la subcomissió d'aigua que, amb la participació de representants d'Acuamed i coordinada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), determinarà «les passes a seguir» per acabar la descontaminació del pantà, on encara queden per extreure uns 80.000 metres cúbics de fangs tòxics per retirar.

tracking