Diari Més

Acuamed rescindeix el contracte amb FCC per les obres de neteja del pantà de Flix

L'empresa estatal es compromet a acabar totes les actuacions del Pla de Restitució sense que entorpeixi els treballs de descontaminació

Imatge d'arxiu dels treballs de descontaminació del pantà, l'any 2013, a l'interior del tancat instal·lat per dur a terme la neteja.

L'empresa pública Acuamed va mentir sobre la descontaminació del pantà de FlixACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'empresa estatal Acuamed ha decidit adjudicar les obres pendents de descontaminació de l'embassament de Flix a una nova constructora i rescindir el contracte de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC). Mentre es concreta la nova licitació i s'anul·la el contracte actual «de manera ordenada» s'ha fet una prorroga addicional de 3,5 mesos a FCC. Acuamed també preveu que els sobrecostos de reubicar el material necessari per a l'extracció dels llots tòxics vagi a càrrec de la constructora i que sigui un procés d'arbitratge posterior a la investigació judicial oberta qui determini les possibles indemnitzacions per haver donat abans d'hora l'obra de neteja del pantà per acabada. En una reunió, aquest dilluns, a Flix, el director general d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, ha assegurat que hi ha pressupost per executar totes les 30 obres pendents de les 44 que inclou el Pla de Restitució Territorial. En cap cas, l'actuació complementaris dels municipis endarrerià la descontaminació del pantà, que podria estar llesta abans de l'any 2020.

L'empresa estatal Acuamed va demanar, el passat 23 de febrer, l'autorització al seu Consell d'Administració per rescindir el contracte amb FCC sobre els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix. Mentrestant, com ha explicat el director general d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, l'adjudicació a Fomento de Contrucciones y Contratas s'ha ampliat 3,5 mesos addicionals amb l'objectiu de fer la rescissió del contracte «de manera ordenada i eficient» i fins a tenir una nova empresa encarregada de la descontaminació dels residus pendents (uns 80.000 metres cúbics de llots tòxics, segons el darrer informe d'Acuamed). La nova licitació es preveu que estigui tancada al mes de maig.

Foment va donar l'obra per acabada amb un informe on es minimitzava el risc del materials contaminats que quedaven al pantà, perill que pretenien reduiria cobrint la zona «amb capes de grava que impedissin que els contaminats sortissin de nou a l'exterior». «El contracte no deia reduir el risc a l'embassament, deia eliminar els contaminats i els contaminants no estan clarament eliminats. Hem d'exigir al contractista que compleixi el seu contracte», ha apuntat Baratech. També ha estat contundent i ha refusat que els anàlisis d'FCC fossin «suficients» per donar per acabada la descontaminació del pantà.

El director general de l'empresa estatal s'ha mostrat convençut que arribarà el moment d'exigir responsabilitats però que caldrà esperar a la resolució judicial sobre el presumptes fraus que s'investiguen en el 'cas Acuamed'. «En cap cas es deixarà estar. Ara hem d'avançar amb els projectes en curs i executar les obres pendents. Hi ha el procés que judicial que donarà la informació i el procés d'arbitratge que traurà o donarà raons sobre les responsabilitats de cada organització i de cada persona», ha apuntat Baratech.

Pagar el sobrecost

Fomento de Contrucciones y Contratas sí que haurà d'assumir el possible sobrecost que generi tornar a reprendre les obres de neteja i tornar a instal·lar el material i els elements necessaris per acabar la descontaminació. Aquesta és almenys la pretensió d'Acuamed. L'empresa estatal no accepta el procés d'arbitratge que Fomento ha demanat per quantificar la nova remuneració que li correspondria per l'ampliació del contracte durant tres mesos i mig, «tenint en compte que és una obra investigada judicialment». «Acuamed està en l'obligació de rescindir el contracte i quan les obres continuïn li demanarem responsabilitats a la constructora, en l'arbitratge final de valoració de les execucions», ha explicat Baratech.

De moment, TRAGSA (Empresa de Transformació Agrària) està determinant l'estat del material d'extracció que es manté a les instal·lacions del pantà i quin serà necessari reincorporar de nou –aquest informe estarà llest a finals d'aquest mes d'abril-. També s'ha fet un estudi sobre la «salut» del tablestacat que confina la zona contaminada de l'embassament. Baratech ha avançat que els informes previs indiquen un bon funcionament de la protecció catòdica i un bon gruix de les tablestaques. A més a més, s'està fent un darrer estudi sobre la capacitat de l'abocador per assumir nou llots contaminats que encara no té resultats finals.

Pla de Restitució Territorial complet

Els plans municipals que complementen la descontaminació del pantà de Flix estan encallats en un «dubte» sobre la doctrina que cal aplicar per tramitar l'aprovació d'aquestes obres. L'advocacia de l'Estat qüestiona que Acuamed pugui executar directament projectes aprovats per altres administracions però el dilema s'arrossega des de 2015 i ara cal «resoldre-ho ràpidament» per donar un impuls al Pla de Restitució Territorial (PRT).

Francisco Javier Baratech ha reiterat «el complet compromís» del Ministeri de Medi Ambient per acabar les obres del PRT (si és possible també en el termini màxim de l'any 2020). Hi ha pressupost suficient per executar-les (estaven pressupostades per 32,5 milions d'euros dels quals s'han gastat 8 milions en 14 actuacions) i un cop resolt com licitar-les, començaran a fer-se amb celeritat i «transparència». Com ha destacat l'alcalde de Flix, Marc Mur, cada municipi i cada alcalde podran conèixer ara en quin punt està el seu projecte. «Hi ha municipis que tenen urgència en la gestió les obres i Acuamed, conscients d'això, n'accelerarem el màxim possible l'execució sense retardar-ne cap altra», ha apuntat el director general, Francisco Javier Baratech.

Fins a l'actualitat, s'han executat 14 actuacions del PRT, n'hi ha 2 en execució i de la resta 18 estan pendents de licitació, 7 pendents d'adjudicació, 1 pendent del projecte per part de l'Agència Catalana de l'Aigua, i 2 pendents de resolució per haver fallat el sondeig d'investigació.

tracking