Diari Més

Pesca

Els tonyinaires de l'Ebre denuncien que Canàries amaga part de la pesca

Ho fan per augmentar la seva quota de tonyina roja

Un pesquer capturant tonyines roges.

Els tonyinaires de l'Ebre denuncien que Canàries amaga part de la pescaIndustrias pesqueras

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Balfegó de l'Ametlla de Mar, l'empresa tonyinaire més important de Catalunya, ha assegurat que la flota canària amaga la pesca de 10.000 tones de túnids en la seva reclamació per augmentar la seva quota de tonyina roja. La xifra representa més del doble de les 4.243,57 tones assignades a Espanya per pescar tonyina roja. El grup tonyinaire ha defensat que les acusacions rebudes per fer «pesca industrial», són «afirmacions populistes» de les confraries de pesca de les Canàries, que demostren «un profund desconeixement sobre aquesta pesqueria». Balfegó demana que no es vulneri per interessos polítics «la seguretat jurídica de les empreses amb drets històrics sobre la pesca d'aquesta espècie de túnids». El grup tonyinaire de l'Ametlla de Mar ha demanat al govern espanyol que analitzi «objectivament» la «buidesa» de la petició de la flota canària «que mai ha pogut demostrar» els seus drets històrics per pescar tonyina roja, més enllà del repartiment actual de la quota.

La confrontació entre el Grup Balfegó i la flota de les Canàries es deu un nou repartiment de la quota espanyola de pesca de tonyina roja que beneficiaria la pesqueria canària. Mentre l'increment general per al 2017 està previst en el 20%, com estipula l'ICCAT (la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l'Atlàntic, en les seves sigles en anglès), els tonyinaires canaris augmentarien la quota un 35%, amb una concessió de 189 tones de les 4.243,57 tones que li corresponen a l'estat espanyol.

El Grup Balfegó ha assegurat que, des de l'establiment de l'actual fórmula de repartiment, l'any 2008, les empreses pesqueres canàries han doblat les seves captures de túnids, de 4.000 o 5.000 tones a 10.000 tones, però a la vegada han triplicat la seva quota de tonyina roja, passant de 65 tones a les 189 tones actuals, un 5% del total de la quota espanyola, tot i que van començar amb un 1%. En canvi, la resta de flotes de l'Estat, que tenen drets històrics reconeguts per pescar tonyina roja i que no pesquen altres espècies de túnid, estan capturant actualment un 21% menys que fa 9 anys per garantir la sostenibilitat d'aquesta pesqueria.

L'empresa tonyinaire ebrenca ha acusat la flota de les Canàries de tenir «un interès nul per contribuir a la recuperació de l'espècie i per assumir els costos de reestructuració» que han assumit les altres flotes. Balfegó recorda al govern espanyol que el repartiment de quotes de la tonyina roja es va fer «sota el mateix rigor i els mateixos criteris» que el d'altres espècies com el bacallà o el peix espasa a l'Atlàntic, i que modificar-lo «suposaria una greu irregularitat i una actuació al marge de la legalitat».

«Si hi ha un canvi en el repartiment com reclamen des de les Canàries, suposarà un atropellament dels drets fonamentals i una expropiació il·legal dels drets reconeguts», ha lamentat el director general del Grup Balfegó, Juan Serrano. El grup ha recordat al govern espanyol que les quotes estan repartides en base a la documentació aportada per les flotes que van poder legitimar les seves captures històriques i que el procés va ser «transparent i consensuat», complint amb la Llei de Pesca.

tracking