Diari Més

Societat

Enderroquen la casa d'Alfara de Carles que els veïns van salvar fa una setmana

Les màquines han executat la demolició a primera hora del matí

La màquina excavadora sobre les runes de la casa derruïda del matrimoni d'Alfara de Carles. Imatge del 20 de març de 2017 (horitzontal)

habitatge, infracció, demolició, matrimoni, Enderroc, Alfara de CarlesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La casa d'Alfara de Carles (Baix Ebre) que van salvar els veïns de ser enderrocada fa una setmana, ha anat a terra aquest dilluns a primera hora del matí. Les màquines, escortades per un important operatiu dels Mossos d'Esquadra, han entrat a la propietat a primera hora del matí, gairebé de matinada, i han executat la demolició. La família dels amos de l'habitatge estudien presentar un recurs al Tribunal d'Estrasburg mentre la seva advocada ja ha presentat un escrit a l'Audiència de Tarragona davant la impossibilitat de presentar un recurs d'apel·lació a l'ordre d'enderroc. La defensa del matrimoni també insisteix que la part de la infracció d'un dels propietaris havia prescrit i calia tenir-ho en compte abans de tirar la casa sencera a terra. Per aquests i altres «errors administratius», estudien presentar una demanda per reclamar danys i perjudicis.

Poc després de les cinc de la matinada, el matrimoni propietari de la casa afectada per l'ordre d'enderroc d'Alfara de Carles, que està allotjat provisionalment en un habitatge molt proper al seu, ha vist arribar les màquines excavadores i els Mossos d'Esquadra. Alertats, alguns veïns han tornat a intentar apropar-se fins a la finca per evitar el pas de les grues però el cordó policial que s'hi havia desplegat ho ha impedit. L'enderroc s'ha executat a primera hora del matí d'aquest dilluns i en poc més d'una hora, al punt on estava construït l'habitatge només s'hi acumulava runa.

La família del matrimoni propietari de la casa emprendrà una lluita legal, si cal arribant a la Cort Europea dels Drets Humans, per reclamar una compensació per danys i perjudicis. Consideren que el procés d'infracció de l'habitatge està ple «d'errors administratius» i que no hi ha hagut voluntat ni sensibilitat social per trobar una solució menys «contundent» que l'enderroc de la casa per a una parella d'ancians, un d'ells amb una greu malaltia en tractament.

«Intentàvem buscar una solució perquè l'administració no pot tirar una casa a terra quan la infracció d'un d'ells havia prescrit i deixar-los al carrer», ha lamentat el fill de la parella afectada, Ruben Hernández. Aquesta és només una de les reclamacions que s'han posat sobre la taula per intentar aturar la demolició, així com el fet, denunciat en un escrit a l'Audiència de Tarragona aquest mateix dilluns per l'advocada del matrimoni, de no poder presentar un recurs d'apel·lació perquè la lletrada no havia rebut l'auto de l'ordre judicial.

«La casa l'han tirat però al guerra continuarà. Prendrem mesures per reclamar danys i perjudicis», ha avisat Hernàndez. Estan valorant també portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. «No ens podem permetre el luxe que aquesta injustícia la pateixi avui jo i demà a un altre mentre veiem el que s'està coent», ha lamentat el fill dels afectats.

La família ha agraït tot el suport rebut dels veïns d'Alfara de Carles i de més de dues mil persones d'altres punts del territori i de l'Estat que van signar una petició d'ajuda a través d'una plataforma social, tot i que no els serveixi legalment. Ara el matrimoni ha de fer front als 42.000 euros que se'ls reclama per pagar l'enderroc, la meitat dels quals tenen retinguts als seus comptes corrents des de fa tres anys.

L'alcalde d'Alfara de Carles, Josep Mas, s'ha mostrat sorprès per la ràpida execució de la sentència i considera que no ha estat «justa». «Ha estat desproporcionat tombar la casa quan ja existia un habitatge i deixar uns avis malalts al carrer. Pensava que això a Catalunya no passaria. Han estat molt durs», ha lamentat Mas.

Pla general de la casa d'Alfara de Carles mentre estava sent enderrocada. Imatge del 20 de març de 2017.

Enderroquen la casa d'Alfara de Carles que els veïns van salvar fa una setmanaACN

tracking