Diari Més

Enllesteixen les prospeccions geològiques que determinaran si cal sondejar els nous possibles sòls contaminats a Flix

La Comissió de Seguiment d'experts coneix sobre el terreny la zona contaminada de l'Aubal del complex d'Ercros per contrastar la informació de l'empresa

La fàbrica d'Ercros a Flix, al costat del pantà.

Flix identifica cinc nous possibles punts contaminats per ErcrosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha enllestit les prospeccions geològiques als cinc nous punts on, els ajuntaments de Flix i Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), han assenyalat que hi podria haver més sòls contaminats, derivats de l'activitat industrial de la fàbrica química, actualment d'Ercros. Els resultats determinaran si hi ha indicis i cal fer sondejos en profunditat per determinar a què corresponen les alteracions, i es donaran a conèixer en la propera sessió de la Comissió de Seguiment d'experts sobre la contaminació dels sòls a Flix, prevista per al 27 d'abril. Bona part dels membres d'aquesta comissió han visitat, aquest dimecres, la zona contaminada de l'Aubal, en el recinte d'Ercros, per conèixer in situ les actuacions de descontaminació que s'hi ha dut a terme i poder contrastar-ho amb la documentació que ja se'ls havia facilitat.

La setmana passada, l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) va dur a terme les prospeccions geofísiques superficials que serviran per detectar si hi ha alteracions als sòls que s'han assenyalat com a nous possibles punts contaminats. Si hi ha indicis de contaminació caldrà fer sondejos en profunditat per esbrinar a què corresponen i si es confirmen les sospites per presumptes abocaments derivats de l'activitat industrial de la fàbrica química de Flix. Ercros s'ha compromès a investigar juntament amb l'ARC si «els dipòsits, dins i fora de la fàbrica, deriven de la seva activitat històrica».

«Si hi ha o es constata que en aquests cinc punts hi ha elements de contaminació que s'han de procedir a retirar, es demanarà responsabilitats a l'empresa -Ercros-, que se suposa que és la primera responsable», ha insistit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà. La diferència amb la descontaminació del pantà que s'ha pagat amb fons públics estatals i europeus és, segons Subirà, l'actuació «extraordinària i inèdita» que requeria la neteja de l'embassament. «Ara estem en una situació de responsabilitat més ordinària», ha defensat.

Noves actuacions d'Ercros

La secretària general d'Ercros, Teresa Conesa, ha assegurat que ja han començat a dur a terme noves mesures per remeiar si hi ha més sòls afectats. De fet, en un informe facilitat per l'empresa química s'explica el nou pla d'actuació 2017-2018, amb 9 accions addicionals i una reserva de 12 milions d'euros prevista per fer front «a futures actuacions» corregir la contaminació de nous punts afectats.

En aquest període, s'instal·laran nous piezòmetres (que se sumaran als 250 actuals i amb els quals analitzen regularment els metalls i organoclorats dels sòls i les aigües subterrànies), i es faran nous sondejos per complementar les investigacions que està duent a terme l'ARC. L'empresa desmantellarà dos antics magatzems, un d'exterior i un altre conegut com magatzem Alsuta dedicat al sector del cloroform. També preveu accelerar el sanejament dels terrenys on se situen els dos citats magatzems quan es desmantellin, amb una extracció selectiva dels sòls impactats, i també s'accelerarà la recuperació dels sòls contaminats mitjançant tècniques d'extracció de vapor.

Fins ara l'empresa havia destinat 5 milions d'euros als projectes de sanejament. Des del 2004, quan s'inicien els estudis dels sòls i les aigües subterrànies a Flix, Ercros ha fet 29 estudis i propostes de sanejament i 136.000 analítiques de control de qualitat.

Seguiment en marxa

La Comissió de Seguiment ha visitat, aquest dimecres, el sector de l'Aubal del recinte d'Ercros, on hi ha més de deus hectàrees contaminades. Els experts han conegut, sobre el terreny, el 'capping' que s'ha dut a terme en la zona contaminada i les instal·lacions de sanejament que han de netejar els dipòsits d'hexaclorobenzè i altres hidrocarburs clorats acumulats. Com ha explicat la secretària general d'Ercros el 'capping' "impedeix que la contaminació que pugui quedar en el subsòl afecti la salut de les persones" mentre cal esperar a què es compleixin els temps i «la dinàmica geològica» de depuració de les aigües subterrànies.

Les previsions de tancament d'Ercros

Segons ha assegurat Teresa Conesa, secretària general d'Ercros, l'11 de desembre d'aquest any tancarà, per imperatiu legal i en compliment de les directives comunitàries, la planta de producció de clor que funciona amb tecnologia de mercuri. Tot i que es reduirà «significativament» el nombre de treballadors de la fàbrica perquè la de clor és la planta central, Ercros treballa «fermament» per trobar un proveïdor d'àcid clorhídric que garanteixi que puguin continuar activa la planta de fosfat bicalcic, on actualment hi treballen unes quaranta persones. «Som molt optimistes. Volem que la planta continuï i pesem que aquesta activitat es podrà quedar a Flix en el futur», ha dit Conesa.

tracking