x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Cercador de l’Hemeroteca
Español
Seccions

Tarragona Reus Costa Daurada

Tarragona
24.41 º
9.648 Km/h
Patrimoni
L'organitzador de Bouesia, Miquel Àngel Marín, dispara un coet vora la coetera de Tramuntano, a Deltebre.

La Generalitat declara 12 coeteres del Delta com a béns culturals d'interès nacional

L'organitzador de Bouesia, Miquel Àngel Marín, dispara un coet vora la coetera de Tramuntano, a Deltebre.

La Generalitat declara 12 coeteres del Delta béns culturals d'interès nacional

Les construccions, que es van aixecar per emmagatzemar els coets contra les pedregades al mig dels arrossars, són «singulars»

Actualitzada 14/03/2017 a les 17:17

El govern ha aprovat declarar dotze coeteres del delta de l'Ebre com a béns culturals d'interès nacional (BCIN). Es tracta de dotze construccions, incloses en la categoria de zones d'interès etnològic, conegudes com a Pesigo –l'Ampolla-; Piñol –Camarles-; Ravanals –l'Aldea-; Cámara i Paredols –Amposta-; Tario i Lluco –Sant Carles de la Ràpita-; Buda, Navarro i Llúpia –Sant Jaume d'Enveja-; Montañana i Bombita –Deltebre-. Van ser impulsades a partir de finals de la dècada dels 40 a diferents punts del Delta en el marc del programa de lluita contra les pedregades de la Mutualidad Arrocera de Seguros, i s'utilitzaven per a emmagatzemar els coets granífugs i els seus suports de llançament en llocs secs, i per a permetre la feina dels disparadors de coets, «coeteros», en condicions de seguretat. La Generalitat ha valorat, precisament, la seva configuració arquitectònica singular i característica.

Entre el 1950 i el 1973 es van construir 38 coeteres a tot el Delta, des les quals se'n conserven 29. Algunes es troben, en aquests moments, en estat de ruïna, com la de Caremon, a Amposta. Per al Govern, la singularitat d'aquestes construccions ha estat un dels elements claus per a la seva protecció. Al costat, també, de la seva vinculació a un element emblemàtic de l'economia i el conjunt de l'imaginari de la comunitat del delta de l'Ebre: el cultiu de l'arròs. Una zona, a més, que va esdevenir pionera en la lluita granífuga a l'Estat, atès que la Mutualidad Arrocera de Seguros no va estendre aquesta pràctica a altres indrets fins la segona meitat de la dècada dels 50.

Precisament, la reivindicació artística d'aquestes construccions i la recuperació del seu valor cultural en el context deltaic va ser un dels elements centrals del festival d'acció poètica Bouesia en la seva edició de 2013. En aquesta línia, l'Ajuntament de Deltebre va anunciar en aquell moment que obrien converses amb la Mutualidad Arrocera per obtenir la sessió d'ús de les coeteres que es troben al seu terme municipal.
Temes relacionats
Diari MesDiari Mes és una marca registrada de Tamediaxa, S.A.

Redacció i administració: Carrer Manuel de Falla, 12 Baixos. Tarragona

977 21 11 54

Redacció a Reus: Carrer Llovera, 18. 1r 1a. 43201 Reus

977 32 78 43

diari.mes és un mitja
auditat per OJDInteractiva
Diari Mes

Amb la col·laboració de:
Diari Mes