Diari Més

Medi Ambient

Tres quartes parts dels residus retirats de les platges del delta de l'Ebre són plàstics

La campanya 'Per un Delta net" organitza aquest diumenge una nova operació col·lectiva de neteja en set municipis

Imatge d'arxiu de deixalles a una platja del Delta.

Tres quartes parts dels residus retirats de les platges del delta de l'Ebre són plàsticsGencat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres quartes parts de les prop de nou tones de residus retirades l'any passat de les platges del delta de l'Ebre són plàstics. Un problema de llarg abast en un espai natural sensible, atès que el plàstic és un material que no es desintegra completament i pot romandre a la natura durant segles. Aquest és un dels missatges que els responsables de la campanya 'Per un Delta net' han fet públic en motiu de la convocatòria, aquest diumenge, 12 de març, d'una nova operació de neteja col·lectiva i coordinada en set municipis de l'espai natural. Més enllà d'implicar diversos col·lectius i voluntaris en una operació de retirada de residus, especialment a les platges deltaiques, la campanya prioritza sensibilitzar la població i els visitants de la zona sobre patrons responsables de consum que permetin reduir la generació de residus.

A banda de l'operació coordinada de fa un any –que en aquell moment va permetre recollir 7.400 quilos de residus-, la campanya va organitzar també dos jornades de neteja en diferents punts del delta, com la platja de Migjorn o la Punta de la Banya, fins arribar a sumar 8.900 quilos. D'aquesta quantitat, un 76% eren plàstics, un 10% metalls , un 7% tèxtils i el mateix percentatge de vidre, segons ha detallat el president de l'Associació de Voluntaris del parc natural, Pere Magrané. «El plàstic és el gran element present en molts aspectes de la nostra vida: des d'envasos fins a utensilis o tèxtils. Finalment, sigui pels drenatges dels rius, les aportacions del vent o perquè la mar torna sovint el que hi posem, ens els trobem a les platges», ha abundat el regidor de Medi Ambient de Sant Carles de la Ràpita, Carlos Sanchís.

La campanya, en la qual l'any passat van participar activament 366 persones, vol incidir sobre aquests aspectes i amplificar el seu missatge. «És una bona jornada per retirar el que hi ha, que no és menor, però és molt important per donar a conèixer la problemàtica i conscienciar perquè tinguem l'oportunitat entre tots de reduir aquests residus», ha abundat el regidor. Serà aquest diumenge a partir de les deu del matí i la participació no requereix inscripció prèvia. Tindrà lloc simultàniament en diversos paratges de set municipis deltaics: la platja de l'Arenal i la Bassa de les Olles, a l'Ampolla; els espais periurbans de Camarles; el camí del xoperal a l'ermita de l'Aldea; la platja de Riumar i la bassa del Garxal de Deltebre; la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja; la platja dels Eucaliptus d'Amposta; i la platja del Trabucador de Sant Carles de la Ràpita.

Es tracta del tercer any que s'organitza aquesta neteja coordinada en set municipis. Tot i que l'Associació de Voluntaris del parc natural efectua aquest tipus de retirades des de 1997, la primera conjunta a tot el Delta va tenir lloc el passat 2015, amb 215 participants i tres tones de brossa recollides. Per incentivar la participació i sensibilització, els voluntaris, el parc natural i els consistoris organitzen xerrades als diferents municipis durant aquesta setmana sobre la problemàtica que genera la brossa a la natura. També s'han editat flyers informatius, s'han instal·lat plafons de gran format a les platges més concorregudes i s'ha posat en circulació el hashtag #perundeltanet. Enguany, com a novetat, una empresa dedicada al reciclatge de plàstics de Montpeller (França), s'ha compromès a endur-se el material recollit en la neteja d'aquest diumenge per donar-li una segona vida convertint-lo en objectes com bolígrafs o soles de sabates.

tracking