Diari Més

Les obres del nou Palau de Justícia de Tortosa ja estan licitades i començarà a construir-se a l'estiu

El nou edifici costarà 6 MEUR i començarà a construir-se aquest estiu

El solar on anirà ubicat el Palau.

Les obres del nou Palau de Justícia de Tortosa ja estan licitades i començarà a construir-se a l'estiuACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres del nou Palau de Justícia de Tortosa, que ja han estat licitades, començaran a l'estiu, es preveu cap al mes de juny. El nou equipament judicial costarà 6 milions d'euros i es construirà en un termini de 20 mesos. La previsió és que funcioni a ple rendiment l'any 2019 i dupliqui l'espai actual de la ciutat per a usos judicials. L'anunci de l'imminent inici de les obres l'ha fet el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha visitat les actuals seus judicials de Tortosa. Mundó ha avançat que al nou edifici s'aplicarà la nova oficina judicial i la plataforma electrònica E-Justícia amb què s'agilitzen els processos i s'aporta eficiència als serveis de l'àmbit jurídic. El nou equipament es construirà al solar del carrer de la Mercè, contribuint també a la transformació del nucli antic de la capital ebrenca.

Les noves instal·lacions judicials es faran al solar, de 850 metres quadrats, del carrer de la Mercè de Tortosa, propietat de la Generalitat. Serà un edifici amb una superfície útil de 3.300 metres quadrats, distribuïts entre una planta baixa i tres pisos d'alçada. Com ha destacat el conseller de Justícia, Carles Mundó, les dues seus judicials de Tortosa sumaran més de 7.500 metres quadrats, duplicant l'actual espai de l'administració judicial.

Aquest nou equipament l'ocuparan els cinc jutjats d'instrucció, el jutjat de guàrdia, el registre civil i els serveis forenses, i tindrà una zona de detinguts. Justícia tancarà els dos jutjats penals que hi ha actualment al carrer Comerç i els traslladarà cap a l'edifici antic, just davant del solar on es farà el nou Palau, on compartiran espai amb la Fiscalia i el jutjat social. A l'antiga caserna dels Mossos d'Esquadra, al barri de Ferreries, on ara hi ha els jutjats penals, s'hi ubicarà l'arxiu judicial de Tortosa.

Les obres també inclouen la reurbanització de la plaça dels Estudis i d'una placeta al carrer Sant Felip Neri. Aquests espais públics faran de nexe entre els dos edificis i formaran part del nou pol judicial de Tortosa.

«La bona notícia és la construcció del nou edifici que serà realitat amb una inversió de 6 milions d'euros. No hi ha ni un sol element per posar-la en dubte. Si el procés d'adjudicació està en marxa és perquè aquests diners estan garantits. Avui ho expliquem, no és un anunci, ni un bon propòsit ni un desig. És una realitat», ha remarcat Mundó, a peu de solar, aquest dimecres.

Justícia àgil i modernitzada

El partit judicial de Tortosa dóna servei a 14 municipis que pertanyen a la comarca del Baix Ebre, amb una població total del partit judicial de més de 80.000 habitants, dels quals 34.000 pertanyen a Tortosa. Als jutjats de Tortosa hi treballen un centenar de professionals que veuran millorades les seves condicions laborals. En primer lloc, perquè el nou edifici tindrà espais específics i circuïts diferenciats per protegir les víctimes i els testimonis, i evitarà que la visita als jutjats signifiqui una experiència traumàtica per a les persones que han estat objecte d'un delicte.

En segon lloc, l'espai també està pensat per al desenvolupament de la nova oficina judicial que millora l'agilitat i l'eficiència de l'administració de justícia. «Un exemple són els cinc jutjats d'instrucció de Tortosa en què, en cadascun, es fan feines iguals que al jutjat del costat. La nova oficina unifica serveis que permeten ser més eficaços en la gestió dels expedients judicials i, per l'experiència verificada on s'ha implantat, ajuda a escurar els temps de resposta de la justícia», ha destacat el conseller. Una altra millora serà la digitalització dels expedients a través de la implantació de la plataforma de treball E-Justícia en totes les jurisdiccions.

tracking