Diari Més

La Cooperativa de Santa Bàrbara tanca la secció de crèdit

La dissolució de l'entitat i el retorn dels diners es farà efectiva en breu tot i que el Parlament no té resoltes les esmenes al decret del mes de maig

Façana de la Cooperativa.

La Cooperativa de Santa Bàrbara tanca la secció de crèditGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, al Montsià, ha decidit tancar la secció de crèdit davant «l'ultimàtum», rebut des d'Economia i Finances, per pagar l'aportació que els corresponia al Fons Cooperatiu de Suport a les Seccions de Crèdit - el 3% del seu passiu, uns 400.000 euros-, o a dissoldre l'entitat. La decisió s'ha de fer efectiva en uns dos mesos tot i que no es descarta «reconsiderar-la» si les condicions dels fons de suport canvien. De fet, el Parlament encara ha de resoldre les esmenes que es van presentar al Decret Llei 2\/2016, de 17 de maig. El gerent de l'Agrícola del Camp, Lluís Cardona, ha assegurat que hi ha suficient liquiditat per retornar tots els dipòsits als impositors, més de 14 milions d'euros. La Cooperativa de Santa Bàrbara està en desacord amb què el percentatge de les aportacions al fons de suport sigui variable i es revisi cada any, i que no es blindi l'ús d'aquests diners per «tapar la mala gestió» d'algunes cooperatives.

Com ha apuntat el gerent de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Lluís Cardona, el desacord amb el Fons de Suport és sobretot per «la seva forma» i no per l'objectiu amb el qual el va crear el Govern, mitjançant el Decret Llei 2\/2016, de 17 de maig. Aquest crèdit ha de permetre liquidar les seccions de crèdit de les cooperatives però l'Agrícola del Camp, com altres entitats, recelen que acabi servint per «tapar» els forats de la mala gestió d'altres cooperatives. Les aportacions inicials han de ser del 3% del passiu de les seccions de crèdit, però el percentatge s'ha de revisar anualment. Si el fons baixa del 20%, les cooperatives han d'incrementar un 0,5% el seu percentatge d'aportació. «No hi estem d'acord. Volem que serveixi només per dotar de liquiditat a les cooperatives que ho necessitin realment i no per tapar les males gestions. Això, ho han de solucionar la direcció i els socis de la cooperativa», ha apuntat Cardona. «Volem que l'aportació sigui fixa, si no es pot convertir en un recurs per a les cooperatives que vagin malament i tirin del fons i sempre calgui reposar», ha afegit.

Decisió efectiva pendent del Parlament

Tot i que el Parlament encara no ha resolt les esmenes presentades al decret llei, el Departament d'Economia i Finances havia donat un termini de dos mesos per decidir si pagar i tancar. Els socis de la Cooperativa de Santa Bàrbara han ratificat la decisió de la junta rectora tot i que deixi la porta oberta a «reconsiderar-la» si s'accepten les al·legacions. La ratificació definitiva serà el 31 de març en la propera assemblea general. Però mentrestant, la decisió es farà efectiva, si es pot, en dos mesos. Es presentarà la baixa registral i es posaran a disposició dels socis els seus estalvis. «Tenim liquiditat per retornar tots els diners i serà competència de cada soci que els retiri més aviat o més tard», ha explicat el gerent.

tracking