Diari Més

L'Aldea

La Cooperativa de l'Aldea descarta el tancament en obtenir els primers beneficis en anys

El consistori i l'entitat impulsen una jornada gastronòmica amb productes de l'horta per reforçar «l'autoestima» dels pagesos

Imatge d'arxiu de l'escorcoll a la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea el maig de 2013.

Valoren en 7 MEUR els perjudicis que la fallida ha causat als impositors i a la Cooperativa de l'AldeaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exercici de 2016 serà el primer, en anys, en què la Cooperativa de l'Aldea, al Baix Ebre, tancarà amb beneficis reals. L'entitat ha vist com l'onada polar, que ha afectat el sector a tota Europa, ha disparat les seves vendes i els preus dels productes. El 2017 ha arrencat «amb bones perspectives» i aquests resultats han fet que els dirigents de la Cooperativa de l'Aldea descartin ara l'opció de tancar l'entitat, la sortida que consideraven prioritària fa només uns mesos. «Vendrem els actius que no ens interessen però l'essència és seguir i remuntar», ha assegurat el president Miguel Carles. De fet, la venda de patrimoni i les indemnitzacions que pugui determinar el procés judicial segueixen sent l'únic camí per fer front al retorn dels estalvis dels impositors entrampats. Tampoc es descarta trobar un soci capitalista que assegurés la continuïtat de l'activitat agrícola. Aquesta opció s'ha començat a sondejar. El proper diumenge, es celebrarà una jornada de 'Cuina i Horta' a l'Aldea, amb l'objectiu de generar «autoestima» entre el sector i que els afectats per la fallida de la Cooperativa no perdin «l'esperança» de recuperar els seus estalvis.

Justament quan s'han complert cinc anys de la fallida de la Cooperativa de l'Aldea i la secció de crèdit, i amb 4,47 milions d'euros pendents de retornar als impositors, la situació econòmica de l'entitat respira optimisme, per primera vegada en anys. Tot i que fa només uns mesos, la nova junta de l'entitat apostava per vendre els actius al millor preu possible i enterrar l'entitat «amb honors», ara la liquidació no és una solució que vulguin tenir en compte. «No té cap sentit liquidar quan hi ha rendibilitat a la cooperativa», ha defensat el seu president Miguel Carles. De fet, el responsable de l'entitat agrícola aldeana ha remarcat que la seva situació geogràfica, la gran diversificació de producte amb què es treballa i la modernització del sector ebrenc la fan competitiva per «seguir i remuntar».

«Hi ha diners per començar el 2017. Feia anys que això no passava», ha explicat el president. Des del concurs de creditors els beneficis que es generaven eren «comptables» i es destinaven a quites. «Estem contents de començar a donar-li la volta, tot i que és una feina quirúrgica. Cada euro que hem de cobrar ja sabem on s'ha d'invertir però la cooperativa es manté vivia i pot defensar millor els seus interessos mentre espera les famoses sentències judicials, que seran llargues», ha dit Carles. També es manté la necessitat de vendre els actius que «no són rentables», com poden ser finques o magatzems, i no es tanquen les portes a vendre les instal·lacions a un gran inversor o a trobar un soci capitalista. «Per ètica, primer hem vendre els actius menys rentables però si un inversor posa suficients diners, no es podria dir que no», ha apuntat Carles. De fet, aquesta alternativa s'ha començat a sondejar.

Vendes disparades

La producció de la Cooperativa de l'Aldea abasta unes 180 hectàrees actualment. Es treballa amb un centenar de pagesos però poc més d'una desena aglutinen el 90% de la producció. Durant el 2016, s'han comercialitzat uns 3 milions de quilos i unitats de producte de l'horta i des de fa unes setmanes, es treballa amb una demanda disparada per la falta d'hortalisses arreu d'Europa. «De cada cinc comandes en podem complir una. El fred ha perjudicat uns en benefici dels altres. A Itàlia, França, Bèlgica i també el sud d'Espanya s'ha gelat tot i queda la Costa del Mediterrani on som els més ben situats», ha remarcat Carles.

Promoció del producte

Amb aquest context, l'entitat agrícola i l'Ajuntament de l'Aldea s'han unit per incrementar les mesures de promoció del comerç i del producte de l'horta del municipi. «Pot ser un punt de partida per enlairar la cooperativa, sortir endavant i poder complir el conveni amb el impositors», ha defensat el president. També l'alcalde Dani Andreu ha presentat l'acte gastronòmic del proper diumenge, «no com una festa o una alegria», sinó com «un acte d'esperança» per resoldre una situació que ha generat «tanta tristesa» al municipi i que «encara no s'ha resolt». «La generació de beneficis pot donar continuïtat a una indústria que genera llocs de treball, pot fer que els pagesos hi confiïn i que generi confiança que el sector primari de l'Aldea pot continuar i que els afectats podran recuperar els seus estalvis», ha dit Andreu.

En l'acte de diumenge hi participaran els cuiners Fran López, Hèctor Roda i Joan Esteller, que prepararan un paella d'arròs amb verdures. El xef Lòpez, doble estrella Michelin, fill de l'Aldea, ha participat, aquest divendres, en la presentació de la jornada explicant a un grup d'escolars la importància del treball, a la cuina, amb productes de proximitat i de les línies de treball per convertir un producte de l'horta en un plat ple de creativitat.

tracking