Diari Més

Agricultura

Les gelades a Europa disparen les vendes d'hortalisses de l'Ebre

Els pagesos del sector a l'Ebre no donen abast amb les comandes i avisen que aviat s'acabarà el gènere

Imatge d'arxiu del president de la Cooperativa de l'Aldea, Miguel Carles, entre caixes de verdures i fruites al magatzem de l'agrobotiga de l'entitat.

Les gelades a Europa disparen les vendes d'hortalisses de l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La venda de productes de l'horta de les Terres de l'Ebre s'ha triplicat en els darrers quinze dies. Les baixes temperatures que han fet malbé les hortalisses als grans països productors d'Europa han fet disparar la demanda dels productes ebrencs. Els pagesos del sector a l'Ebre no donen abast amb les comandes i avisen que aviat s'acabarà el gènere. Els agricultors celebren que també s'hagin triplicat els preus però lamenten que, perquè ells obtinguin beneficis importants, hi hagi d'haver altres pagesos perjudicats.

El sector de l'horta a les Terres de l'Ebre no pateix pels efectes de les baixes temperatures d'aquests dies, però confien que aquest fred sec no s'allargui durant molts dies. El cultiu més sensible de patir pèrdues és el de la carxofa, que amb el fred s'ennegreix i queda invalidada per a la venda. El preu al consum d'aquesta hortalissa ja ha arribat gairebé als quatre euros per quilo.

El president de la Cooperativa de l'Aldea, al Baix Ebre, Miguel Carles, ha explicat que les grans pèrdues per l'onada de fred que ha perjudicat el sector de l'horta de França, Holanda, Alemanya, Polònia, Hongria o Itàlia, entre altres, ha acabat triplicant les comandes, i també els preus, del sector de l'hortalissa de les Terres de l'Ebre. «Tant de bo fos així sempre, però és molt fort que s'hagin de sacrificar uns per beneficiar els altres. És un cas puntual que passa quan passa, com la ruleta russa, i no és una manera de funcionar correcta», ha criticat Carles. Des de fa uns quinze dies no paren de sortir cap a Europa palets amb bròquil, coliflor, carxofes, enciam, endívies, porros, api, alls tendres, etc. «La producció al territori està molt diversificada, però estem acabant amb tot. No podem complir les comandes. Es cull tot allò que es pot, però qui et demanava un palet de coliflor ara en demana cinc i aviat s'acabarà la mercaderia», ha lamentat el president de la Cooperativa de l'Aldea.

Els pagesos han de fer front a comandes extra, però havien plantat una quantitat de producte per abastir una campanya normal. De fet, segons ha destacat Carles, per Cap d'Any, els agricultors estaven molt preocupats perquè els preus amb prou feines cobrien els costos de producció.

Pendents de quant dura l'onada de fred

Tot i que les baixes temperatures han arribat amb menys contundència de l'anunciada a les Terres de l'Ebre, el sector agrícola es manté pendent dels dies que pot durar aquest episodi de fred sec. Sobretot perquè les baixes temperatures sense humitat, les conegudes com «rosades negres», suposen més risc per a les plantes que les boires gebradores que van afectar el territori, durant molts dies, cap als volts de Nadal. Com ha explicat Hilari Curto, coordinador territorial d'Unió de Pagesos (UP) a les Terres de l'Ebre, les hortalisses, menys les carxofes, són més resistents, tals com l'arbraria (oliveres, ametllers, fruiters), que està «dormida» i no hauria de veure's afectada pel fred. «No crec que tinguem gaires problemes. Per sort, no haurem de lamentar pèrdues importants», ha celebrat Curto. Segons el coordinador d'UP, les baixes temperatures fins i tot són positives per al camp. «Mata bacteris, fongs i virus. Canvia molt el fet de tenir un hivern suau, com anys enrere on llavors tenim problemes de malalties, que hiverns freds on s'eliminen. Va bé que faci fred amb aquests episodis curts perquè no fa mal», ha destacat.

tracking