Diari Més

Economia

Lideratge econòmic de les Terres de l'Ebre el 2015 a Catalunya

La Catalunya Central i les Comarques de Girona se situen en segona i tercera posició, respectivament

El sector energètic és el més important de les Terres de l'Ebre.

Lideratge econòmic de les Terres de l'Ebre el 2015 a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les Terres de l’Ebre és el territori que lidera el creixement de l’economia catalana durant el 2015, segons l’Anuari Econòmic Comarcal, que ha presentat aquest dimarts el BBVA CX. La Catalunya Central i les Comarques de Girona segueixen la zona.

Les comarques de les Terres de l’Ebre han registrat un creixement del 4,9% del seu valor afegit brut (VAB), especialment gràcies a la bona dinàmica de la producció energètica que es concentra en aquest territori, segons ha explicat durant la presentació el catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB, Joan Oliver. La Catalunya Central ha registrat un creixement del VAB del 4,3%, gràcies al bon comportament dels serveis i de la indústria. Així mateix, les Comarques de Girona han registrat un increment del VAB del 3,8% el 2015, també gràcies al bon funcionament del sector terciari i de la indústria.

En termes generals, Oliver ha qualificat el 2015 com el primer any d’una «recuperació sòlida, tot i la incertesa que es manté sobre moltes variables, mentre que el 2016 sembla que aguanta la inèrcia de creixement econòmic». Segons el catedràtic d’Economia Aplicada i autor de l’Anuari, les principals característiques d’aquesta recuperació són la fortalesa de la demanda interna, la recuperació del consum públic i l’increment de la inversió privada.

La davallada del sector primari durant el 2015 en un 1,2%, s’ha vist compensada per la indústria, que ha crescut un 2,7%, però especialment pel creixement dels serveis en un 3,6% i de la construcció, en un 3,4%. Oliver ha destacat els serveis privats, que han crescut per sobre del 4% a Catalunya, un fet que mostra la «creixent terciarització» de l’economia catalana, especialment marcada per la davallada de la construcció a l’inici de la crisi econòmica el 2008 i al menor dinamisme de la indústria en relació a les darreres dècades. Igualment, el catedràtic ha valorat molt positivament el paper del turisme i de les exportacions, dos elements de canvi estructural que estan «a sota de la franca recuperació del 2015».

Anàlisi de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona

L’increment de l’activitat a les Terres de l'Ebre reflecteix els bons resultats de la indústria (55,9% del VAB) que va augmentar a un molt notable ritme del 5,5%, empentada pels bons resultats energètics (6,0%), un sector que aporta més del 75% del VAB industrial d’aquestes comarques; a la indústria s’hi va sumar el terciari (34,5% del VAB), que també va augmentar amb intensitat (5,2%). Del seu costat, el primari (4,8% del VAB) va caure (-1,2%) i la construcció (pes del 4,7% del VAB d’aquestes comarques el 2014), creixia d’un 1,2%.

Pel que fa al Camp de Tarragona, el VAB va augmentar d’un 3,3% el 2015, situant-se en cinquè lloc entre els eixos catalans. Els resultats del 2015 expressen, fonamentalment, l’expansió del terciari que, amb un 63,7% del VAB de l’eix, va augmentar a una taxa del 4,09%, mentre que la indústria (29,7% del VAB total) creixia d’un 1,9%; del seu costat, la construcció (5,5% del VAB el 2014) va augmentar d’un 2,7% i el primari va caure d’un -1,5%.

tracking