Diari Més

Medi Ambient

GEPEC demana que s'anul·li la construcció de dues pistes forestals a la Serra de Cardó

Denuncien que s'han aprovat i adjudicat les obres en un espai protegit sense sotmetre-les al tràmit d'avaluació d'impacte ambiental

Cor de la serra de Cardó, on es vol obrir una de les pistes forestals.

GEPEC demana que s'anul·li la construcció de dues pistes forestals a la Serra de CardóCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

GEPEC-Ecologistes de Catalunya demana que s’anul·li la construcció de dues pistes forestals a l’espai protegit de la Serra de Cardó, un projecte promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DAP) de la Generalitat de Catalunya. Els ecologistes van denunciar aquestes obres el passat mes de febrer, ja que consideren que podrien comportar «uns impactes irreversibles sobre el patrimoni natural, cultural i paisatgístic d’aquesta serra». A més, acusen al Departament d’Aprovar i adjudicar l’empresa executora de les obres sense sotmetre les actuacions al tràmit d’avaluació d’impacte ambiental. En cas que el projecte seguís endavant, GEPEC iniciarà els tràmits legals per invalidar-lo.

Les obres consisteixen en l’obertura de dues pistes forestals de més de 4 quilòmetres, de les quals una travessaria el cor de la serra de Cardó provocant un elevat impacte paisatgístic. Aquesta pista es vol construir sobre l’antic camí de ral de Tivenys al Perelló, l’únic camí originari de l’edat mitjana que encara conserva la traça i els trets propis dels camins rals de les serres de Cardó-Boix. Així, el GEPEC denuncia que el projecte suposarà «eliminar completament aquest patrimoni cultural, històric i humà». Cal tenir present que la serra de Cardó és inclosa a la xarxa europea d’espais naturals protegits, Xarxa Natura 2000 i forma part d’un dels tres nuclis de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.

Les obres es van iniciar sense sotmetre’s a l’avaluació d’impacte ambiental

GEPEC-Ecologistes de Catalunya acusen al Departament d’Agricultura d’aprovar i adjudicar a l’empresa executora unes obres dins un espai protegit sense sotmetre les actuacions a l’obligat tràmit d’avaluació d’impacte ambiental, fet que l’associació titlla de «molt greu» i assegura que «suposa una vulneració de l’ordenament legal que ha de comportar l’anul·lació de tota la tramitació i deixar sense efecte l’aprovació i adjudicació del projecte». El fet s’agreuja a causa de l’execució de les obres prèvies incloses al projecte. La construcció de les pistes no es varen iniciar gràcies a ladenúncia presentada pel GEPEC-Ecologistes de Catalunya.

Ara el Departament d’Agricultura ha tramitat el projecte per que les actuacions previstes sigui sotmès a l’avaluació d’impacte ambiental, que determina si el projecte es pot dur a terme i en quines condicions, per així intentar«omplir l’expedient», segons GEPEC. En aquest cas les actuacions previstes han estat ja aprovades i fins i tot adjudicades a l’empresa executora, l’empresa Aprofitaments Forestals Colldejou S.L, per un valor de 128.500 euros, iva exclòs. D’aquesta manera, GEPEC considera que sotmetre aquesta actuació a la valoració ara és «un frau que vulnera la normativa», per això demana que s’anul·li el projecte.

GEPEC iniciarà els tràmits legals per invalidar el projecte si segueix endavant

Per tal de demanar l’anul·lació del projecte, GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha presentat un escrit davant el Departament de Territori i Sostenibilitat , que és qui té les competències de les avaluacions ambientals. En cas que el projecte seguís endavant, GEPEC iniciarà els tràmits legals per invalidar-lo. També s’està preparant una denúncia davant instàncies europees per vulneració greu de les directius europees que regulen les avaluacions d’impacte ambiental, així com com per afectacions greus d’un espai sotmès a protecció europea inclòs a la Xarxa Natura 2000. També es denunciarà l’afectació d’espècies protegides per la legislació europea.

L’argument del DARP per construir les pistes és la seva utilitat en els treballs d’extinció d’incendis forestals, però GEPEC creu que aquestes pistes serien «inútils» i no serien utilitzades pels bombers «per la perillositat que comportaria ubicar personal en indrets on el foc arribaria amb virulència i sense possibilitats de control». L’associació ecologista també ha fet arribar aquests arguments al Departament d’Agricultura.

Antic camí ral, sobre el que s'obriria una de les pistes.

GEPEC demana que s'anul·li la construcció de dues pistes forestals a la Serra de CardóCedida

tracking