Diari Més

Salut

L'Hospital de Tortosa anima a fer donacions de llet materna

En la Setmana Europea de la Lactància Materna, el centre impulsa la primera trobada per donar suport a l'alletament matern després de l'alta hospitalària.

Pla mig d'una mare que fa un petó al seu nadó en la trobada de mares a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Imatge del 2 d'octubre de 2016

L'Hospital de Tortosa anima a fer donacions de llet maternaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Catalunya neixen cada dia, de mitjana, dos nadons prematurs extrems, que pesen menys d'1,5 quilos. Aquests nounats no poden ser alletats per la seva mare perquè encara no té llet i les donacions al Banc de Llet ajuden que aquests nadons sobrevisquin. En la Setmana Europea de la Lactància Materna, l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha impulsat la primera trobada entre una trentena de mares que alleten els seus fills, llevadores i membres de la Comissió Territorial d'Alletament Matern per donar-los suport però també per animar-les a fer-se donants de llet. Ara, a Tortosa hi ha unes set mares donants i, al país, unes 150 donants de mitjana. Núria Vilanova, metgessa del Banc de Llet a la demarcació de Tarragona, destaca que la dificultat de captar donants es basa en el fet que, a diferència de les donacions de sang, la llet només es pot donar"durant una època molt concreta".

La gran majoria de mares opten per l'alletament matern. De fet, segons la pediatra de l'Hospital i coordinadora de la Comissió d'Alletament, Neus Rodríguez, al centre hi ha uns 1.200 parts cada any de les quals un 90% de mares són donades d'alta fent alletament matern. Amb tot, Rodríguez destaca que és difícil fer un seguiment un cop donada l'alta. L'alletament matern té diversos beneficis per la seva elevada qualitat nutricional que no aporta cap altra llet artificial, segons Rodríguez. A més, és clau pel sistema immunològic dels nadons, sobretot en nens prematurs.

Segons diversos estudis, també pot aportar beneficis en l'aprenentatge o major agudesa visual, a més de reforçar el vincle amb la mare. Segons Vilanova, la llet materna "té uns beneficis que estan constatats" i per això s'intenta difondre el missatge que vinguin "força mares" a fer-se donants de llet. Des del 2011, a Tortosa han donat llet 17 mares i amb trobades com la d'aquest diumenge s'espera que s'incrementi el nombre de donants. "A la mare que li sobri aquesta llet, benvinguda serà al Banc de Llet per als nens que neixen amb menys d'un quilo i mig i necessiten llet materna", ha apuntat.La gran dificultat per mantenir estable el nombre de donants de llet és que és variable i les donants només poden ser-ho en un període concret. "És una època de la vida molt curta i, tal com en sang se'n pot donar més –entre tres o quatre cops a l'any-, la llet només es pot donar fins que en tinguis, o fins que et vagi bé", ha detallat la metge del Banc de Llet a Tarragona i Terres de l'Ebre.

Els nens prematurs extrems són aquells que neixen pesant menys de 1.500 grams i que tenen una salut precària. La llet materna és el millor aliment per sobreviure perquè aporta tots els nutrients necessaris per al seu creixement. Quan no poden ser alletats per la mateixa mare, la solució és recórrer a la d'altres mares que tenen llet suficient i en poden donar. Tot el procés es fa sota prescripció mèdica. Les donacions de llet són processades, congelades i duren uns tres mesos. En cinc anys, es calcula que més de 2.000 mares han donat llet a més de 1.500 nens nascuts prematurs a Catalunya.

Pla obert de la trobada de mares a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa amb una mare alletant el seu fill. Imatge del 2 d'octubre de 2016

L'Hospital de Tortosa anima a fer donacions de llet maternaACN

tracking