Diari Més

El jutjat arxiva el cas de deu agents dels Mossos per irregularitats en les subhastes de vehicles embargats

La jutgessa no veu indicis suficients per atribuir als investigats la comissió de cap delicte

El jutjat arxiva el cas de deu agents dels  Mossos per irregularitats en les subhastes de vehicles embargats

El jutjat arxiva el cas de deu agents dels Mossos per irregularitats en les subhastes de vehicles embargatsGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Jutjat d'Instrucció número 5 de Tortosa ha arxivat provisionalment la causa que investiga deu agents dels Mossos d'Esquadra per possibles irregularitats en les subhastes de vehicles embargats. Un cop han declarat els investigats, testimonis i s'han revisat les proves documentals, la jutgessa conclou que no existeixen indicis de suficient consistència peratribuir, encara de forma provisional, la comissió de cap delicte. La investigació va començar a partir d'una denúncia anònima dirigida a la fiscalia de Tarragona durant l'abril del 2015 per un presumpte delicte d'activitats prohibides als funcionaris públics i prevaricació en uns fets que s'haurien comès entre el 2009 i el 2010.

La causa investigava la presumpta adquisició de vehicles embargats per la Tresoreria General de la Seguretat Social per part d'agents dels Mossos d'Esquadra i alguns familiars directes de forma fraudulenta perquè, segons la denúncia, no s'havien seguit els processos legalment establerts per la subhasta pública. Segons consta a l'auto d'arxivament citant la denúncia anònima, els vehicles embargats no eren traslladats al dipòsit de la Tresoreria si algun dels agents estava interessat en la seva adquisició, sinó que es deixaven en dependències policials o es portaven directament a casa de l'interessat, on es quedaven fins que acabava el període de subhasta. A més, el denunciant apuntava que els màxims responsables de la comissaria de Tortosa -caps de l'Àrea Bàsica Policial del Baix Ebre i d'OAC- tenien coneixement dels fets i que, malgrat tot, no van arribar a actuar.

Segons les proves documentals, 17 membres dels Mossos d'Esquadra, o familiars directes, van participar en subhastes públiques. Només sis, en aquest cas, els investigats, van adquirir un vehicle embargat.Pel que fa al procediment, la Tresoreria de la Seguretat Social de Tortosa havia formalitzat un contracte amb l'empresa 'Mudanzas y Guardamuebles Trallero SA', de Tarragona, que realitzava els serveis de localització, retirada, transport i dipòsit dels béns mobles embargats, estipulant uns preus segons els serveis prestats, el quilometratge realitzat o el tipus de vehicle embargat.

La jutgessa assenyala a l'auto que, tot i el contracte signat, l'empresa no realitzava ni prestava la totalitat dels serveis, sinó que era la Tresoreria qui decidia en cada cas i de forma unilateral el servei que s'havia de realitzar per part de l'empresa.En l'àmbit territorial, no eren només els membres del cos dels Mossos qui gestionaven el precintament, la retirada i el dipòsit dels vehicles embargats, a instàncies de la Tresoreria, sinó que també hi havia un acord amb les policies locals de diversos municipis.

La jutge assenyala a la interlocutòria que un dels investigats era qui gestionava i decidia, segons cada expedient, la manera de realitzar el procediment de cada vehicle embargat. Per tot plegat, segons es resumeix a l'auto, és per això que alguns vehicles quedaven dipositats en dependències de la comissaria, amb el vistiplau dels màxims responsables.Durant el 2009 i 2010, no van ser només els sis vehicles que són objecte de la investigació els que es van quedar a comissaria. La jutgessa assenyala que en dependències policials de Tortosa es van quedar 19 vehicles i a Amposta 12, que van sortir a subhasta pública i que ho van fer sota el procés establert legalment. D'altra banda, sobre els sis vehicles en concret, en cap cas ha quedat acreditat que els agents se'ls emportessin als seus domicilis fins que no havia passat el temps de subhasta, segons l'auto.

A més, segons una investigació patrimonial realitzada a un dels implicats, no s'ha trobat que s'hagi obtingut cap tipus de benefici econòmic. Tampoc consta que s'hagi produit cap abús de funcions ni hi ha indicis de l'existència d'ànim de lucre o d'obtenció de beneficis econòmics per part dels investigats. Per tot plegat, la jutgessa decreta el sobreseïment provisional i arxivament de la causa en considerar que els fets investigats no són constitutius de cap infracció penal.

tracking