Diari Més

Denúncia

Interior no autoritzarà la solta de vaquetes a una ramaderia d'Alfara de Carles

AnimaNaturalis havia alertat que l'esdeveniment, previst per dissabte, no està emparat en cap dels supòsits permesos per la llei que regula els correbous

El cartell que anuncia la jornada taurina a Alfara de Carles.

AnimaNaturalis denuncia un correbou il·legal a una ramaderia d'Alfara de CarlesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Interior no autoritzarà una solta de vaquetes dins d'un acte privat que ha programat aquest dissabte una ramaderia d'Alfara de Carles (Baix Ebre). Segons han confirmat fonts del Govern, l'acte no està emparat en cap dels supòsits que permet la llei dels correbous perquè pugui ser autoritzat administrativament. L'entitat animalista AnimaNaturalis havia presentat un escrit a la Generalitat alertant de la possible il·legalitat i demanant que impedís l'acte. Tot i que els organitzadors, la ramaderia d'Àngela Mur, han assegurat posteriorment que els bous no s'acabaran celebrant, Interior ha denunciat el cas davant dels Mossos perquè actuïn en conseqüència. La solta de vaquetes formava part de la "Jornada taurino-cultural en defensa de les nostres arrels i tradicions taurines" organitzada per aquesta empresa ramadera a les seves instal·lacions d'Alfara de Carles el pròxim 23 de juliol al matí i amb entrada de pagament. A banda de l'acte taurí'per a tots els assistents', es preveuen'classes pràctiques de toreig i retalls amb carretons'per als nens.

La ramaderia d'Àngela Murhavia difós la celebració jornada amb un cartell detallant la programació i la celebració dels actes, entre els quals les vaquetes dissabte al migdia, prèviament al dinar. «Presumptament hi podrien participar els menors, perquè fan pagar entrada als adults -23 euros- i als menors de dotze anys -12 euros-, i diuen al cartell que les vaquetes són per a tots els assistents», ha explicat la directora d'AnimaNaturalis a l'Estat espanyol, Aïda Gascón. L'entitat va constatar que aquest acte amb animals no comptava ni amb l'acord del ple de l'Ajuntament d'Alfara de Carles –que no l'havia inclòs en la programació dels actes taurins que se celebren durant aquest cap de setmana al municipi- ni l'autorització administrativa per part de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, deixant-lo fora de la llei que regula els correbous. Així ho van comunicar en un escrit tramès formalment a la Generalitat en el qual li demanaven que impedís la solta de vaquetes. «Ens oloràvem que era com els temptejos o les –activitats taurines en- festes d'aniversari i comiats de solter. Són il·legals però costa fer el seguiment perquè són festes privades, sense cap control, i ni la Generalitat ho sap. Costa molt saber quan es farà», ha abundat Gascón, qui recorda que es tracta de pràctiques«força habituals»per part de les ramaderies. De fet, en aquest cas concret, la d'Àngela Mur era una de les ramaderies que intentaven buscar ingressos turístics amb els temptejos, o pràctiques de toreig sense mort de l'animal. Una pràctica que va ser definitivament suspesa recentment arran la sentència ferma d'un jutjat de Barcelona.

Coneixedors, a través de la informació escrita presentada al registre per l'entitat animalista, de la celebració d'aquest acte, el Departament d'Interior ha comunicat que en cap cas pot rebre l'autorització per no complir cap dels supòsits legals previstos, segons han confirmat a l'ACN fonts de la Generalitat. Tot i que Mur s'hauria compromès, posteriorment, a no celebrar l'acte taurí, Interior ha presentat una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra perquè actuïn en conseqüència al respecte de la solta de vaquetes. Segons precisen les mateixes fonts, les classes pràctiques taurines amb carretons per als nens no requereixen cap tipus d'autorització. Un «professional taurí»vingut de Navarra i un retallador de Segovia serien els professors que impartirien la «tertúlia i classe pràctica taurina». En aquest sentit, Gascón ha lamentat el «proselitisme»que els aficionats taurins intenten desplegar«instruint els més petits en la festa dels correbous i a divertir-se amb els animals»per perpetuar els correbous, obviant qualsevol«empatia»i consideració pel patiment dels animals.

Malgrat avisar que continuaran lluitant per denunciar aquest tipus d'actes privats, AnimaNaturalis ha situat la seva prioritat en els correbous públics amb autorització i les gravacions que duen a terme per denunciar suposats maltractaments cap als animals. En aquest sentit, Gascón ha avançat que la setmana vinent presentaran davant la Generalitat tres denúncies per incompliment de la normativa i maltractament animals als correbous d'Aldover del passat mes d'abril i els de Sant Jaume d'Enveja de finals de juny. Segons ha recordat, tot i la presència d'agents policials, els integrants de penyes taurines i aficionats«estan fent tot el possible per coaccionar-nos i que puguem gravar: continuen amb la idea d'amagar el que li fan als bous, no volen que ningú de fora ho vegi», ha tancat.

tracking