Diari Més

L'Ebre protesta contra el Pla Hidrològic amb una piraguada

La Plataforma presentarà dimecres una queixa davant la CE contra el PHE i presenciarà la votació de l'informe dels eurodiputats

El Ebro protesta contra el Plan Hidrológico con una piraguada

El Ebro protesta contra el Plan Hidrológico con una piraguadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una piraguada des de Xerta fins a Tortosa en la qual han participat prop de 180 persones ha donat el tret de sortida, aquest diumenge, a una setmana en què la Plataforma en Defensa de l'Ebre intensifica la lluita contra el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre en clau europea.

Dimecres, diversos membres de la Plataforma presenciaran des de Brussel·les la votació al Comitè de Peticions de l'Eurocambra de l'informe redactat per la delegació d'eurodiputats que van visitar el Delta al febrer. El mateix dia, presentaran una queixa contra el pla davant la Comissió Europea amb l'objectiu que es modifiquin els cabals ecològics. Aquesta protestaha estat elaborada tenint en compte, principalment, factors tècnics i mediambientals.

Segons ha explicat Panisello, el text constata els incompliments d’una sèrie de normatives europees i la vulneració de «moltes directives europees d’aigua» i per això demana modificacions en el PHE, principalment sobre el cabal ecològic del riu, les hectàrees de nous regadius i la construcció d’embassaments.

La queixaes similara la que la PDE ja va presentar amb l’anterior PHE. «És un tràmit que s’ha de fer», ha detallat Panisello, que ha insistit en què esperen que Europa tingui en compte les demandes del territori perquè«el pla suposaria la liquidació del Delta i l’activitat que es produeix al seu voltant».

El text, un cop presentat, s’haurà de debatre i caldrà que sigui admès a tràmit. Un cop fets aquests procediments, Brussel·les podria instar al govern espanyol a modificar el pla hidrològic. Tal i com ha explicat la portaveu de la PDE Susanna Abella, les institucions europees hauran d’avaluar el pla de conca, tant amb les aportacions que pot fer la Plataforma com amb la lectura que es faci des de Brussel·les, i després podrien instar l’Estat a modificar el PHE mitjançant cartes d’emplaçament.

Amb tot, si l’executiu espanyol no donés una resposta satisfactòria, s’iniciaria un procediment d’infracció que es duria fins al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg.

Les sensacions de la Plataforma és que l’informe serà favorable als interessos de les Terres de l’Ebre. Amb tot, recorden que «l’informe no és vinculant»però consideren que sí que ajudaria a suggerir al govern espanyol que cal un augment del cabal ecològic.

D'acordambPanisello, els eurodiputats que han redactat l’informe van mostrar-se sensibles a les reivindicacions fetes des de les Terres de l’Ebre. «A més de parlar amb membres de la Plataforma, van parlar amb arrossaires, musclaires i això va calar molt», ha afirmat el portaveu, que creu que els parlamentaris van veure que «hi ha un problema greu» amb el Pla actual.

La piraguada està emmarcada en la iniciativa europea Big Jump, en defensa dels rius.L’acte, descrit com una «manifestació lúdica», s’ha presentat com una continuació de la manifestació multitudinària que es va fer a Amposta el 7 de febrer i la protesta a Barcelona al juny. El nus pintat que hi ha en un dels murs al costat del riu ha estat modificat, aquest diumenge, amb un cercle d’estrelles al voltant per intensificar el caràcter europeu que la PDE agafa aquesta setmana.

tracking