Diari Més

Societat

Xerta tria recuperar el toc de campanes nocturn i que s'escoltin les hores i els quarts

Ha votat el 32% del cens amb un 74,6% dels participants a favor que toquin les campanes de l'església de nit

El campanar de Xerta tornarà a tenir vida.

Xerta tria recuperar el toc de campanes nocturn i que s'escoltin les hores i els quartswww.baixebre.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Xerta (Baix Ebre) han votat majoritàriament a favor de recuperar el toc de campanes nocturn. Dels 335 veïns que han participat en la consulta ciutadana, un 31,9% del cens—1.050 veïns empadronats més grans de 16 anys—, 250 han votat a favor que les campanes tornin a tocar de nit (74,6%) i 85 ho han fet en contra de recuperar-ho (23,9%). Dins de l'opció afirmativa, 45 veïns han votat perquè només toquessin les hores i 204 perquè toquin els quarts i les hores, com es feia fins al 2014. Un vot ha estat nul. L'alcalde de Xerta, Roger Avinyó, ha dit que la decisió es materialitzarà d'immediat, tan aviat com les qüestions tècniques ho permetin. El resultat és vinculant perquè s'ha superat el 25% de topall mínim de participació que s'havia marcat l'equip de govern.

El recompte ha començat puntual cinc minuts després de les dues del migdia. La secretària de l'Ajuntament, amb l'ajuda de dues treballadores del consistori de Xerta, han fet el recompte de les paperetes. Finalment, han votat un total de 335 veïns d'un cens de 1.050, tots els empadronats més grans de 16 anys. Això representa el 31,9%, superant el 25% de topall mínim de participació que l'equip de govern va marcar perquè el resultat de la consulta popular fos vinculant. Els xertolins han pogut votar des de dilluns i fins aquest divendres migdia, en horari de les oficines de l'Ajuntament.

L'alcalde de Xerta, Roger Avinyó, ha apuntat que s'esperava una participació baixa però ha celebrat que hagi estat una de les consultes més participatives de les darreres que s'han fet al territori, com la del monument franquista de Tortosa o la de la zona d'oci del Parc del Garbí de Sant Carles de la Ràpita. Avinyó ha dit que «en els propers dies»s'iniciaran les actuacions pertinents per complir la voluntat majoritària del poble. «Serà el més aviat possible. No posarem cap excusa, però hi ha qüestions tècniques i jurídiques que s'han d'arreglar per posar-ho en marxa. Si pot ser la setmana vinent, millor que l'altra», ha explicat.

Amb aquesta consulta es resoldrà una polèmica que va començar a Xerta l'any 2014, quan un hotel del centre del municipi va demanar l'aturada del toc nocturn perquè molestava als seus clients. En aquell moment, tot i una recollida de firmes contra l'apagada del toc de campanes, el vot de qualitat de l'alcaldessa va determinar que no s'escoltarien les hores i els quarts del rellotge municipal durant per la nit. «L'interessant hauria estat que la consulta es fes fa dos anys. Hi hauria hagut més participació», ha defensat Avinyó. Ara la qüestió va tornar al ple de Xerta arran d'una moció de CDC que demanava recuperar-ho i l'equip de govern xertolí va considerar«que la millor opció era posar les urnes, que la gent es pogués pronunciar i concentrar totes les opinions en elles».

L'alcalde de Xerta ja ha avançat que no serà, segurament, l'últim tema que derivi en una consulta ciutadana. «Al nostre programa electoral, la participació ciutadana era punt important i ho tornarem a fer en temes que tinguin la rellevància adequada perquè sigui el poble qui ho decideixi», ha dit Avinyó.

Pel que fa al sector turístic del municipi que es pugui sentir perjudicat per aquesta decisió, l'alcalde ha remarcat que quan es visita un lloc s'han de respectar les seves costums i ha apuntat que és una part minoritària del turisme que els visita el que se sent molest amb el toc de campanes de l'església. «Han d'entendre que la gent que viu al poble és aquella que ha decidir que hi ha al seu poble», ha demanat.

tracking