Diari Més

Mobilitat

Trens Dignes es manifestarà diumenge a l'Aldea per protestar contra el «segrest» dels usuaris

La Plataforma crida la població a exigir solucions pels retards del servei ferroviari amb una protesta «festiva» i una «acció contundent»

Portaveus de la Plataforma Trens Dignes Terres de l'Ebre-Priorat, amb Montse Castellà, al centre, en la presentació de la protesta de diumenge a l'Aldea. Imatge del 15 de juny de 2016

Plataforma Trens Dignes, Priorat, convocatòria, deficiències, Montse Castellà, Renfe, servei, segrestats, Cristina BelACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma Trens Dignes Terres de l'Ebre-Priorat ha convocat una concentració, el pròxim diumenge a un quart de dotze a l'estació de l'Aldea, per exigir solucions immediates a les deficiències i retards del servei ferroviari que pateix el territori. Denuncien que tant l'operadora del servei, Renfe, com el gestor d'infraestructures, Adif, «segresten»els usuaris i «roben»el seu temps amb els retards dels combois, que durant aquests últims dies s'han agreujat considerablement.

El moviment social ha fet una crida a la ciutadania ebrenca, a les entitats i partits polítics a participar en una protesta que vol ser festiva però també«valenta». En aquest sentit, han anunciat que la concentració culminarà amb una «acció contundent». La Plataforma vol aprofitar també la convocatòria per recollir signatures de suport dels usuaris a la queixa oberta pel Síndic de Greuges arran de l'empitjorament del servei ferroviari.

'#segrestats'és el lema de la protesta d'aquest diumenge davant de l'estació de l'Aldea, considerada com la central de les Terres de l'Ebre, amb la qual la Plataforma Trens Dignes vol donar resposta i canalitzar el profund malestar existent entre els usuaris del territori pel deteriorament considerable que el servei ferroviari amb Tarragona i Barcelona ha patit recentment, amb retards de fins a sis hores.

De fet, segons el moviment social, «molt pocs»trens durant aquests dies escapen dels retards considerables. «Saps quan pugues a un tren però no quan baixes. Més que un viatge és un segrest: et tenen segrestat dalt del tren moltes hores. Com diuen molts usuaris no és que et tornaran els diners, no acaba compensant. Robes temps de vida. Segrestes als usuaris que no només fan tard a la feina i als seus compromisos personals, sinó que perden temps de vida, que altres usuaris d'altres línies no tenen aquest problema», ha argumentat la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà.

L'entitat ha fet una crida també a entitats i partits polítics, en plena campanya pel 26J, a participar i amplificar les seves reivindicacions. Tot i assegurar que la majoria de formacions i el mateix Govern els ha mostrat seu suport a la concentració, de moment no s'han concretat quins representants hi assistiran.

La protesta, segons Castellà, tindrà un caire«festiu però valent». Hi haurà parlaments, música i la lectura del manifest, a càrrec de l'escriptor Andreu Carranza, com a representant del nord de les Terres de l'Ebre i dels usuaris de la línia R15, que «estan igual o pitjor»que els del Corredor del Mediterrani. La Plataforma, però, ha avisat també que, un cop acabat l'acte, es plantejarà als assistents una «acció contundent»i «sorpresa», de resposta«als greuges d'aquesta setmana».

«Quan parlem que un 70% dels combois de les Terres de l'Ebre són impuntuals, això era abans de l'incendi de Mont-roig. Ens ve una situació molt complicada: tota la indignació de les xarxes socials i de la gent que pateix això s'ha de canalitzar diumenge a l'Aldea», ha subratllat la portaveu, qui assegura haver recollit la demanda dels usuaris d'actuar de forma «contundenti dura»contra Adif i Renfe, «respondre de la mateixa manera que ens tracten».

La protesta servirà també per recollir signatures de suport a la queixa oberta pel Síndic de Greuges per la degradació del servei. En el document, recorden que l'avaria a l'estació de Mont-roig, que ha agreujat la situació fins al punt de convertir-a en «agònica», és fruit de l'incompliment dels compromisos inversors d'Adif i Renfe a Catalunya. Fins i tot, alerten que l'incident en aquest punt de la via es podria cronificar atès que l'Estat assegura que, com a mínim, fins a l'octubre no efectuarà cap reparació a l'estació afectada. Critiquen la manca d'informació que pateixen els usuaris d'aquests trams i exigeixen a la Generalitat que assumeixi la seva part de responsabilitat i emprengui accions legals.

«Hem d'estar al cas, criticar, lluitar i ser positius», tot recordant que mobilitzacions anteriors van aconseguir rebaixes de tarifes. Malgrat això, lamenten que el Govern no estigui prou pendent d'algunes situacions, com la inclusió dels retards en els nous horaris.

tracking