Diari Més

Comencen noves excavacions arqueològiques al solar de la catedral de Tortosa

Els treballs determinaran la importància arqueològica de l'espai i condicionaran el projecte d'aquest nou espai públic de la façana fluvial

Un dels arqueòlegs treballant en l'excavació d'un sot al solar de la Catedral de Tortosa, amb l'ajuda d'un company des de la superfície.

Comencen noves excavacions arqueològiques al solar de la catedral de Tortosa que duraran quatre mesosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'arqueòlegs, dirigit per Jordi Diloli, ha iniciat aquest dilluns noves excavacions, al solar que separa la catedral de Tortosa del riu Ebre. Fa uns mesos s'hi van dur a terme els primers sondejos en els quals es van recollir indicis significatius de la possible importància arqueològica de les restes que s'acumulen en aquesta zona. Els arqueòlegs compten ara amb quatre mesos, i més de 87.500 euros, per determinar quins vestigis es conserven i la seva importància ja que no es descarta trobar restes romanes, andalusines i medievals. De les troballes depèn el projecte urbanístic del nou espai públic que el consistori vol construir en aquest punt del centre històric. Per dur-los a terme s'excavarà als nivells més antics possibles, amb cotes de fins a tres metres de profunditat. Per tal de garantir la seguretat a l'edifici de l'Hospitalitat, es construirà un mur de contenció de formigó armat.

Durant els mesos de novembre i desembre de 2015 es va fer una primera intervenció arqueològica després que s'enderroquessin els edificis de davant la catedral de Tortosa. Es va fer una prospecció amb georadar i un sondeig mecànic. Això va servir per localitzar dues línies de muralla del sector occidental de la ciutat, una de les quals datada al segle XIV, i l'altra de l'època andalusina. També es van documentar diversos murs de l'època moderna i medieval, així com una plataforma constructiva romana, possiblement pertanyent a un gran edifici monumental de l'època alt-imperial. Els experts consideren que estem davant d'una seqüència històrico-constructiva de la ciutat de Tortosa «força important». hi pot haver un espai monumental romà, de l'antiga Dertosa -la magnitud del qual està encara per determinar-; la muralla andalusina, possiblement participant de la romana, delimitant la ciutat islàmica; la muralla del segle XIV, bastida per ordre directa del rei Pere El Cerimoniós, que guanyà espai al riu; així com diverses estructures posteriors que expliquen l'evolució urbana d'aquest sector de la ciutat. Per aquest motiu, l'excavació que ara s'inicia a tot el solar «ha de permetre conèixer i interpretar completament el seu desenvolupament històric», ha indicat el director de l'excavació, Jordi Diloli. La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha recordat que la importància de les troballes condicionarà el nou espai públic que l'Ajuntament de Tortosa té previst construir en aquest lloc. Roigé ha indicat que el calendari de treball es manté amb l'objectiu de redactar el projecte a finals de 2016 o primers de 2017 per tal que les obres estiguin acabades durant el 2018.

tracking