Diari Més

Mig centenar noms de cultura demanen la retirada del monument franquista

Actors, escriptors, periodistes, cantants i directors de cinema han signat el títol 'Cultura contra el feixisme'

Monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral.

Monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una cinquantena de noms representatius del món cultural català han fet públic avui un manifest en el qual demanen la retirada del monument franquista de Tortosa, amb el títol 'Cultura contra el feixisme'.

A poc més de dues setmanes per a la consulta sobre la retirada del monument franquista de Tortosa, que tindrà lloc el 28 de maig, actors com Joel Joan o Lluís Homar, els escriptors Rosa Regàs o Víctor Amela, els periodistes Miquel Calçada i Vicent Partal, el cantautor Lluís Llach o el director de cinema Ventura Pons, entre d'altres, han signat aquest manifest.

A la llista, hi ha també una nodrida representació de les Terres de l'Ebre, com l'historiador i arxiver Jesús Massip (Creu de Sant Jordi), els actors Sílvia Sabaté i Pere Ponce, els escriptors Marta Rojals, Andreu Carranza, Emigdi Subirats i Jesús Maria Tibau, l'il·lustrador Ignasi Blanch, catedràtics com Germà Bel, Amparo Moreno, Miguel Ángel Pradilla i Jesús Sánchez Cervelló, cantautors com Montse Castellà i Joan Rovira, el ceramista Joan Panisello i la doctora en ciències de l'Educació Mercè Gisbert.

«Ens trobem davant la paradoxa de fer una consulta democràtica sobre el franquisme, contribuint a la legitimació del feixisme i obrint la porta que aquest vestigi ignominiós continuï presidint el cor dels Països Catalans», afirmen en aquest manifest.

Els signants sostenen que malgrat«preferir la retirada del vergonyós monòlit, tal com marca la llei, sense cap tipus de votació prèvia (el feixisme no es consulta)», lamenten«la convocatòria d'una consulta»i critiquen«la perversió del llenguatge que s'utilitza en la redacció de la mateixa, quan es parla de 'memòria històrica' i 'pau' en les dues respostes».

D'altra banda, donen«ple suport a la retirada i museïtzació del monument feixista»i fan una crida«amable i generosa»a la ciutadania de Tortosa perquè, «independentment de la seva ideologia i com a capital històrica que és de les Terres de l'Ebre, doni exemple i actuï amb valentia, maduresa, cultura democràtica, sentit de la justícia i de país i voti l'opció a)».

La resposta a), afirmava el següent: «a) Retirar-lo i museïtzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau».

Segons aquesta cinquantena de noms de la cultura catalana, «el manteniment d'aquest tipus d'elements a l'espai públic és una ofensa per a la nostra societat, contrari a l'esperit democràtic que empara l'ordre constitucional i posa en evidència la debilitat de la nostra cultura social i política».

Els sotasignats s'han afegit a aquesta iniciativa de forma individual i, segons expliquen en una breu nota, «no s'ha creat cap associació»ni prenen la iniciativa«empesos per cap entitat concreta».

«Simplement, ho fem com a ciutadans compromesos que desenvolupen la seva labor professional en els àmbits abans esmentats i que s'engloben dins de la cultura en el seu sentit més ampli», afegeixen.

tracking