Diari Més

Mas de Barberans

Denuncien agressions contra dues animalistes en un correbou de Mas de Barberans

Els fets van passar divendres a la tarda, quan dues activistes d'AnimaNaturalis van anar a gravar l'espectacle

Animalistes denuncies agressions durant un correbou a Mas de Barberans

Animalistes denuncies agressions durant un correbou a Mas de BarberansDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'entitat AnimaNaturalis ha denunciat davant dels Mossos d'Esquadra una agressió per part de taurins a dues activistes que volien gravar els correbous que divendres es van fer a Mas de Barberans, al Montsià. Segons la seva versió, els taurins les van copejar i els van trencar les dues càmeres que portaven per enregistrar l'espectacle i «vigilar que es compleix el reglament taurí».La directora d'AnimaNaturalis, Aïda Gascón, ha explicat que «la temporada acaba de començar»i no tenen«la intenció de tirar enrere».

Per la seva banda, el president de l'Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí, ha dit que «tota agressió s'ha de rebutjar»però ha demanat que els animalistes«no provoquin»a les places.

La directora de l'associació AnimaNaturalis, Aïda Gascón, una de les agredides, ha explicat que només arribar a la plaça ja van ser reconegudes pels taurins i van començar els incidents. Segons la seva versió, una dona les va increpar abans de començar l'espectacle per evitar que gravessin. Un cop el correbou ja havia començat, i segons la versió dels animalistes, un home va agafar les càmeres que duien les noies i les van acabar trencant. «Ens vam sentir completament rodejades», ha detallat Gascón, que ha denunciat que entre quatre i cinc homes les van copejar -fins i tot van fer-li una ferida al llavi-, van estirar-los els cabells i van arrossegar-les per les grades.Finalment, agents dels Mossos d'Esquadra van escortar les activistes fins als cotxes i van procedir a fer la denúncia.

Els fets van passar al correbou de les 6 de la tarda i, segons Gascón, les imatges que havien gravat durant els cinc minuts abans que s'iniciessin els fets no eren comprometedores per als taurins. «Sempre intenten evitar que gravem», ha explicat Gascón, que ha detallat que «normalment es posen davant per tapar la visió»a les càmeres i que mai «s'havia arribat a aquests extrems de violència». Amb tot, ha assegurat que l'entitat no farà«ni un pas enrere»i que continuaran assistint als espectacles per vigilar que es compleix el reglament taurí durant tota la temporada. De fet, divendres a la nit altres voluntaris de l'entitat animalista van anar a enregistrar«discretament»els bous embolats a Mas de Barberans. A raó dels incidents, els animalistes miraran de mantenir una reunió amb el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, i amb alcaldes del territori per abordar la qüestió i que assegurin que poden«gravar bé» i «sense posar en perill la seva integritat física». «És totalment legal i és un espai públic on podem gravar», ha defensat Gascón.

D'altra banda, el president de l'Agrupació de Penyes Taurines ha explicat que no estava present a la plaça de Mas de Barberans quan van passar els fets divendres, tot i que ha explicat que sí que estava allà minuts abans de començar el correbou, quan es va dirigir a Gascón. «No estava present i no puc dir què va passar, suposo que devien provocar, però ni idea», ha explicat Martí, que ha dit que la temporada es preveu«malament si han de venir a totes les places a muntar un espectacle». Martí també ha explicat que no hi ha problema amb què animalistes vagin a enregistrar imatges dels correbous però«el que no han de fer és venir a provocar».

Altres incidents

El de divendres no és el primer incident que hi ha entre taurins i animalistes. Fa dues setmanes, el 16 d'abril, en un correbou a Aldover, activistes d'AnimaNaturalis també van denunciar, davant dels Mossos d'Esquadra, haver patit un «linxament públic»per part d'aficionats quan estaven registrant imatges, que van «acorralar»els animalistes. En aquell cas, el president de l'Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí, va alertar per la megafonia de la presència de les activistes. Precisament divendres al matí, Martí va anar a testificar a raó d'aquesta denúncia.

Durant la temporada anterior, es van interposar també tres denúncies més, en aquest cas relacionades amb el tracte als animals i no per agressions o amenaces. Una de les denúncies va ser arxivada, una altra va acabar sancionant l'Agrupació de Penyes Taurines i la tercera encara està pendent.

tracking