Diari Més

Medi ambient

Els pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix alliberen tres puntes de fins a 1.200m3

El nou desembassament es fa per netejar de marcròfits el tram final de l'Ebre i donar compliment als cabals del Pla Hidrològic

Els pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix alliberen tres puntes de fins a 1.200m3

Els pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix alliberen tres puntes de fins a 1.200m3ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) efectuarà durant aquest dijous un desembassament controlat del sistema de pantans de Mequinensa-Riba-roja-Flix amb l'objectiu ja conegut de netejar de marcròfits el tram final del riu i, aquest cop també, per «garantir i mantenir»els cabals ecològics previstos en el nou Pla Hidrològic de la Conca. A diferència d'anteriors ocasions, aquest cop l'operació, que es desplegarà entre les nou del matí i les sis de la tarda, suposarà l'alliberament de fins a tres puntes de 1.200 metres cúbics per segon en comptes d'una única, com es venia fent, d'acord amb els resultats dels estudis de la UPC i Endesa perquè les crescudes aconsegueixin arrencar més macròfits. Segons la CHE, aquests desembassaments estan ja previstos en el nou Pla Hidrològic, que preveuen dos crescudes puntuals a l'any –a la primavera i la tardor, en funció de la disponibilitat d'aigua al pantà de Mequinensa- per «renaturalitzar el règim de cabals» i actuar contra les algues.

L'organisme de conca pretén aconseguir, amb la triple maniobra, un cabal el més sostingut possible de forma controlada per no causar afectacions aigües avall. En aquest sentit, preveuen que els efectes de la crescuda es notaran, principalment, l meandre de Flix, a Ascó i a Vinebre. A partir de Móra d'Ebre, la laminació natura de la crescuda hauria de disminuir el seu efecte.

tracking