Diari Més

El Síndic investiga dos ajuntaments per mantenir monuments franquistes

Vilalba i els Arcs i Sant Carles de la Ràpita són els consistoris que podrien incomplir la llei de memòria democràtica

El Síndic investiga dos ajuntaments per mantenir monuments franquistes

El Síndic investiga dos ajuntaments per mantenir monuments franquistesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació contra els ajuntaments de Vilalba dels Arcs i de Sant Carles de la Ràpita, tots dos a la província de Tarragona, perquè mantenen monuments d'exaltació franquista incomplint la Llei de memòria democràtica.

Rafael Ribó, que ha recomanat recentment la retirada del monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre de Tortosa, ha demanat informació als ajuntaments de les localitats de Vilalba dels Arcs i de Sant Carles de la Ràpita per saber «quines són les previsions respecte al manteniment o la retirada dels monuments afins al moviment franquista que encara conserven».

Segons Ribó, els dos monuments, construïts en plena dictadura, s'haurien de retirar d'acord amb la Llei estatal 52/2007, de 26 de desembre, coneguda com a Llei de memòria històrica o de memòria democràtica.

Amb l'entrada en vigor de la citada normativa es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura, i es propugna la supressió d'aquest tipus de construccions d'enaltiment del bàndol vencedor de la Guerra Civil espanyola i del règim polític totalitari que va resultar.

El defensor del poble català ha actuat per iniciativa pròpia arran de les informacions publicades als mitjans de comunicació sobre l'existència d'un monument d'exaltació del règim franquista a la plaça major del municipi de Vilalba dels Arcs.

De la mateixa manera, ha decidit obrir una investigació davant el coneixement de l'existència d'un monument d'exaltació del règim franquista al municipi de Sant Carles de la Ràpita, a l'espai conegut com La Torreta.

A principi de l'any 2016, el Síndic ja va emetre una resolució en la qual recomanava a l'Ajuntament de Tortosa que retirés el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre sense fer una consulta popular prèvia.

En aquesta resolució, Ribó destacava que la retirada del monument és una obligació legal que l'ajuntament ha de promoure.

El Síndic ha alertat en un comunicat de «l'assignatura pendent a Espanya d'afrontar el passat i fer justícia, tal com destaca un informe del relator especial de les Nacions Unides per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, Pablo de Greiff».

tracking