Diari Més

Medi Ambient

La Plataforma de l'Ebre lliura al Síndic de Greuges gairebé 9.000 signatures contra el Pla de Conca

L'estratègia de la PDE passa pel recurs al Suprem, les al·legacions davant d'Europa per vulneració de directives comunitàries i una gran manifestació a l'àrea de Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha lliurat aquest dijous a la tarda al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, gairebé 9.000 signatures amb al·legacions contra el Pla de Conca del riu Ebre 2015-2021. Amb aquestes signatures, el Síndic vol tenir més força per reforçar la seva queixa davant de les institucions europees per vulneració de directives comunitàries. A més, la PDE segueix amb el seu recurs davant del Tribunal Suprem i amb la convocatòria d'una manifestació a finals de primavera o principis d'estiu a l'àrea metropolitana de Barcelona, manifestació que es concretarà en la propera assemblea de l'entitat, el 30 d'abril.

Una dotzena de membres de la plataforma han viatjat des de les Terres de l'Ebre fins la seu del Síndic, a Barcelona, per entregar set capses de cartró plenes de signatures, que han entrat al registre de la institució. Prèviament s'han reunit amb Ribó, que els ha traslladat el seu suport i el compromís de fer un informe que defensi el cabal ecològic del riu.Ribó va obrir una actuació d'ofici fa uns mesos sobre la qüestió i es va reunir amb la PDE a Tortosa fa unes setmanes. Allà els va demanar que reforcessin la seva posició contrària amb la presentació d'al·legacions, cosa que la PDE ha fet aquest dijous, després de recollir durant tot el mes de març un total de 8.881 signatures procedents de tot Catalunya i de catalans residents a l'estranger.Segons la PDE, l’actual planificació hidrològica de la conca de l’Ebre afectarà la conservació del patrimoni natural del riu i el seu delta. Al llarg del procés d’exposició del Pla de Conca de l’Ebre 2015-2021, milers de ciutadans han al·legat els "greus incompliments" que aquest pla té sobre el dret comunitari en matèria d’aigua i medi ambient amb la vulneració, segons ells, de directives europees d'hàbitats, aus, avaluació ambiental i aigües, a més del dret estatal i català. Aquestes al·legacions han estat "menystingudes" per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que amb el seu pla posen "en risc sever" el riu i el delta.La Directiva Marc de l’Aigua té com principal objectiu el no deteriorament de les masses d’aigua, especialment aquelles que pertanyen a zones protegides d’alt valor ecològic com és el delta de l’Ebre. El nou Pla de l’Ebre estableix un cabal ecològic per al tram final de 3.010 Hm3\/any, quan la mitjana anual actual es situa entorn als 8.500 Hm3\/any.Davant aquesta "indefensió", com a ciutadans demanen la intervenció del Síndic de Greuges perquè intercedeixi davant les institucions espanyoles i comunitàries per tal que la Planificació Hidrològica de la Conca de l’Ebre s’ajusti tant al dret estatal com al dret comunitari, que demani al ministeri la revisió dels cabals ecològics que garanteixin el no deteriorament del delta de l’Ebre, i que al ministeri i als governs autonòmics de la conca de l’Ebre la revisió de les hectàrees de regadiu previstes en el pla.

tracking