Diari Més

Ercros i administracions es donen un any més per trobar empreses que s'instal·lin a Flix

Una vintena de companyies mostra el seu interès en els terrenys industrials en el primer mig any de desenvolupament del projecte

Ercros i administracions es donen un any més per trobar empreses que s'instal·lin a Flix

Ercros i administracions es donen un any més per trobar empreses que s'instal·lin a FlixACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ercros, l'Ajuntament de Flix i la Generalitat van acordar, aquest dimecres, en una de les reunions periòdiques que mantenen per impulsar el procés de reindustrialització, prorrogar un any, fins a l'abril del 2017, el contracte subscrit per l'empresa química i la consultora MOA BPI Group, especialitzada en aquest tipus de processos. La bona resposta de les empreses rastrejades en els darrers sis mesos, unes 770 companyies, ha estat la raó de la decisió unànime de les parts. L'alcalde de Flix, Marc Mur, ha detallat que ja hi ha una vintena d'empreses interessades que estudien les possibilitats d'instal·lar-se a Flix. L'oferta de sòl supera els 200.000 metres quadrats i s'ofereixen condicions molt avantatjoses en funció del volum d'ocupació que es generi. Paral·lelament a la trobada d'aquest dimecres, Ercros i el consistori s'han instat a reunir-se en les properes setmanes per parlar abastament de les inversions, fora de Flix, anunciades per la companyia.

Aquest mes de març finalitzava el període de vigència de sis mesos del contracte subscrit per Ercros i MOA BPI Group, en el marc de l'acord establert entre el Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, l'Ajuntament de Flix i el grup industrial, per a la recerca de nous projectes capaços de generar ocupació a la població de la Ribera d'Ebre. Com ha explicat Ercros en un comunicat i ha reiterat l'alcalde Marc Mur, les tres parts van decidir, en una reunió aquest dimecres, allargar un any la durada del contracte, fins a l'1 d'abril de 2017. «La pròrroga no ha d'estranyar a ningú perquè hi ha hagut empreses a les quals el projecte els ha despertat interès però necessiten un procés i un temps per analitzar-ho i sis mesos era un termini molt breu. Estem convençuts que la pròrroga pot garantir l'èxit del projecte i la iniciativa», ha defensat l'alcalde. Els treballs desenvolupats fins ara han permès identificar diverses empreses interessades. Segons Mur, s'han assegut una vintena de companyies amb projectes, alguns encara en fase d'anàlisi, tot i que cap s'ha pogut tancar a curt termini. En aquesta primera fase del projecte, MOA s'ha posat en contacte amb 770 empreses que operen a Espanya en sectors afins a l'activitat d'Ercros, com és la química bàsica i intermèdia, el reciclatge i tractament de residus, i la fabricació de plàstics, resines, detergents, entre altres. «Estem pensant en sectors també com la logística d'empresa a nivell europeu, empreses de grans contractes amb l'administració pública de prestació de serveis, bases operatives, etc. Intentem no descartar cap possible focus d'activitat que pugui necessitar una quantitat de terreny important amb les característiques pròpies que tenen els terrenys industrials de Flix», ha apuntat l'alcalde. Mur ha subratllat que el primer mig any el contracte ha servit per corroborar que el projecte de reindustrialització i la ubicació dels terrenys«desperta interès». «Altra cosa és que haguéssim vist que això en aquests sis mesos no havia servit de res i que les possibilitats d'èxit eren nul·les. Llavors hauria estat millor plegar veles i dedicar-nos a una altra cosa, però no ha es així i tenim un any més per treballar intensament i intentar que surti be», ha defensat l'alcalde de Flix. «Tenim clar que les claus de l'èxit són que segueixi havent-hi un treball conjunt i coordinat entre Ercros, la Generalitat, i l'Ajuntament», ha afegit.

Condicions de la proposta

L'oferta de sòl inclou diverses parcel·les que sumen 200.000 metres quadrats, una estructura de costos energètics molt competitiva, disponibilitat de vapor, un elevat cabal d'aigua de captació per als seus processos, una estació fisicoquímica de tractament d'aigües, un abocador industrial, o un apartador de ferrocarril propi. A les empreses interessades se'ls ofereix la possibilitat de fer ús del sòl en règim de lloguer o venda, en condicions molt avantatjoses en funció del volum d'ocupació que vagin a generar. Ercros planteja, a més, la possibilitat de co-invertir en aquells projectes que puguin aprofitar sinergies amb els seus processos productius. El projecte de reindustrialització compta amb el suport de la Generalitat, amb els mecanismes de suport de l'Agència Acció, i de l'Ajuntament de Flix, des del programa d'ajuts a la implantació de noves empreses que inclou una bonificació del 95% en els impostos municipals sobre edificacions, instal·lacions i obres, i un 50% de bonificació de l'impost d'activitats econòmiques.

Reunió amb Ercros sobre les futures inversions

La d'aquest dimecres va ser la primera trobada entre Ercros i l'Ajuntament de Flix des de l'anunci del grup químic va anunciar inversions de 28 milions d'euros lluny de la seva planta a la Ribera d'Ebre, que està en via de tancament. Tot i que, es va parlar de la qüestió«de manera tangencial»en la reunió, Ercros i el consistori flixanco es van emplaçar a una trobada per parlar-ne abastament separadament del fòrum per la reindustrialització del municipi. La torbada es farà dins de les dues properes setmanes.

tracking