Diari Més

La Sènia

Les oliveres mil·lenaris de la Sénia, reconegudes com a paisatge europeu

El projecte ha rebut una menció especial en l'aplicació del Conveni Europeu del Paisatge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte'Paisatge d'oliveres mil·lenaris del Territori Sénia', en representació d'Espanya, ha rebut una menció especial en l'aplicació del Conveni Europeu del Paisatge, tal cominformen els responsables del projecte.

El pròxim 9 de juny el Saló de Concerts Vigadó Budapest (Hongria) acollirà la reunió sobre l'aplicació del Conveni Europeu del Paisatge, on els màxims dirigents del Consell d'Europa lliuraran els premis a les 12 candidatures que, en representació dels 47 estats membres, s'han presentat en aquesta 4a edició.

El primer premi ha recaigut en el projecte 'Cooperació transfronterera de col·lectivitats locals per protegir el patrimoni paisatgístic' de la regió de Hetés, situada entre Hongriai Eslovènia, perquè uneix els habitants de dues localitats, una de cada país.

A més, les oliveres de la Sénia han rebut una menció especial al costat de 'La serbal comuna, l'arbre de la regió Slovácko'(República Txeca) i 'La protecció de paisatges històrics excepcionals'(Eslovàquia).

Finalment, altres projectes presentats per Bèlgica, Croàcia, Xipre, Finlàndia, Itàlia, Letònia, Països Baixos i Turquia han rebut reconeixements.

Del 'Paisatge d'oliveres mil·lenaris', presentat per la Mancomunitat Taula Sénia amb el suport de l'Associació Territori Sénia i la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó, el jurat n'ha destacat«la conservació i protecció de les oliveres, del seu entorn i del paisatge singular (conegut com a mar d'oliveres), que formen part dels principals objectius del projecte, que intenta promoure els valors del paisatge, del patrimoni i de la cultura associats a les oliveres més antigues, i assegurar la seva contribució al desenvolupament sostenible de tota la zona».

Com a resultat de les inquietuds de la població local sobre el futur de les més de 4.800 oliveres mil·lenaris ja catalogades, la col·laboració entre les administracions locals, regionals, estatal i europea, juntament amb els propietaris i sectors econòmics, s'ha traduït en una sèrie de projectes que han ajudat a «la conservació i posada en valor d'aquestes oliveres i del seu paisatge».

La Mancomunitat Taula de la Sénia agrupa 27 municipis valencians, catalans i aragonesos, situats en el punt de trobada dels tres territoris històrics, i en 10 anys d'existència ha impulsat projectes de desenvolupament sostenible del medi rural, reindustrialització i ocupació, encara que el programa estrella, realitzat amb l'Associació Territori Sénia (que agrupa a més els sectors econòmics) és el de les oliveres mil·lenaris.

tracking