Diari Més

Tragèdia a Freginals

El conductor de l'autobús declararà avui dilluns com a investigat davant la jutgessa d'Amposta

Alguns familiars de les víctimes comencen a arribar al Centre de Comandament instal·lat a Tortosa

Efectius dels Bombers i Mossos observant l'autobús accidentat un cop la grua l'ha aixecat

Les víctimes mortals de l'accident d'autocar a Freginals són tretze noiesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conductor de l'autobús accidentat a l'AP-7 declararà aquest dilluns a les deu del matí en qualitat d'investigat davant la titular del jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha afirmat que el conductor ja ha prestat declaració aquest diumenge a la tarda davant dels Mossos d'Esquadra. Jané ha insistit que, de moment, encara es desconeixen les causes exactes del sinistre del vehicle, que viatjava entre València i Barcelona, i que ha ocasionat la mort a 13 noies estrangeres. Durant la tarda d'aquest diumenge els forenses han practicat les autòpsies dels cossos de les víctimes. Per la seva banda, el conseller de Salut, Toni Comín, ha detallat que 23 persones continuen hospitalitzades amb diversos pronòstics, cinc de les quals han hagut de ser traslladades a hospitals de Barcelona.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha detallat que de les 63 persones implicades en l'accident, 13 són les noies que han perdut la vida, 27 persones han resultat il·leses o han estat donades d'alta al llarg d'aquest diumenge, un d'ells el conductor –que ha declarat a la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tortosa, i ha estat citat per aquest dilluns a les deu del matí a Amposta-. Segons ha explicat el conseller de Salut, Toni Comín, de les 23 que continuen ferides –entre les quals els dos ocupants del turisme contra el qual ha col·lidit l'autocar-, cinc continuen ingressades a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, dues estat greu a la Unitat de Cures Intensives; cinc més estan sent ateses a l'Hospital Comarcal d'Amposta; tres a l'Hospital de Vinaròs (Baix Maestrat); dues es troben ingressades l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i dues més a l'Hospital Sant Joan de Reus. D'altra banda, cinc ferits més greus han estat traslladats al llarg del diumenge des d'aquests centres de salut fins a l'Hospital de la Vall d'Hebron, L'Hospital Clínic, L'Hospital de Sant Pau, Bellvitge i Mútua Barcelona.L'Hotel Corona de Tortosa, on s'ha establert el centre de comandament, ha acollit els 23 passatgers que han estat evacuats de l'autobús. Les jutgesses de guàrdia de Tortosa i Amposta, acompanyades d'un equip de funcionaris, s’han desplaçat fins aquest establiment, on s'ha fixat el centre de comandament, per prendre declaració a les persones que han sortit il·leses o ferides lleus, a les quals també se'ls ha ofert participar en els tasques d’identificació dels cadàvers. Per aquesta han facilitat fotografies i material del que poder extreure ADN. Un equip de forenses compost de 17 professionals han dut a terme les 13 autòpsies, que s’han acabat aquest diumenge a al tarda. Alguns familiars han començat a arribar fins al mateix hotel a partir del vespre, segons ha confirmat el mateix Jané, per prendre part en les tasques d'identificació de les víctimes.

La «vulnerabilitat»dels supervivents

Els supervivents han rebut atenció psicològica al mateix hotel, on s'hi ha traslladat equips de psicòlegs i treballadors socials. La coordinadora del Col·legi del Treball Social de l'equip d'emergències, Montserrat Mas, ha explicat la situació de «vulnerabilitat»en què s'han trobat, perquè«no saben què ha passat exactament: saben que hi ha hagut l'accident i no saben si els seus amics estan bé o a l'hospital». Sobre l'atenció psicològica que estan rebent els passatgers, Mas ha dit que «no hi ha paraules per ajudar-los»però que els equips activats estan intentant cobrir les necessitats més bàsiques dels passatgers: des d'habitacions a l'hotel perquè puguin descansar o dutxar-se, o si volen trucar als seus familiars o carregadors de mòbil, si se'ls ha acabat la bateria. Amb tot, la coordinadora ha explicat que pels passatgers la situació«és estranya»i que estan«molt cansats: no han dormit i estan en un lloc inhòspit». Aquest diumenge al vespre, Creu Roja ha organitzat el trasllat amb microbús fins a Barcelona d'una vintena dels passatgers il·lesos o que han estat donats d'alta. Compten amb assistència psicològica durant el trajecte.

Comitiva amb cinc autobusos

Els estudiants accidentats tornaven d'una sortida d'un dia a la ciutat de València en un viatge organitzat per l'Associació Erasmus Student Network. Un total de cinc autobusos amb 275 joves vinculats a quatre universitats catalanes -UB, UAB, UPC i UPF- havien sortit a les sis de la matinada de dissabte de la plaça d'Espanya de Barcelona. Després de passar el dia a la capital valenciana, els autocars havien emprès el viatge de tornada a la capital catalana cap a dos quarts de quatre de la matinada d'aquest diumenge. L'accident s'ha produït poc abans de les sis, pocs minuts després d'entrar a Catalunya. Els autobusos anaven en comitiva i, el sinistrat, viatjava en últim lloc. Això ha fet que molts dels joves dels altres autobusos no s'assabentessin del tràgic succés fins que no han arribat a la seva destinació. Segons fonts de l'associació organitzadora de la trobada, aquest diumenge al vespre encara no s'havia pogut establir contacte amb 20 dels participants, entre els quals hi havia joves de diverses nacionalitats. A nivell de tot l'Estat, uns 1.500 joves de 13 universitats havien viatjat a València, tot i que a diferència dels de Catalunya, la majoria han fet nit a la capital del Túria.

tracking