Diari Més

L'Ametlla de Mar

La Generalitat compra un simulador per millorar la formació dels futurs mariners i pescadors

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, subratlla que el coneixement i la innovació seran claus per fer front a la crisi que pateix el sector pesquer

Pla mig de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, amb el nou simulador al fons. Imatge del 17 de març de 2016.

Meritxell Serret, Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, simulador, Jordi Gaseni, navegacióMarsal J.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou simulador de navegació, el primer que adquireix la Generalitat, permetrà millorar la formació que ofereix l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya. Amb un cost de 198.000 euros, finançats a partir dels recursos generats pel propi centre, està previst que l'utilizin uns 400 alumnes anualment. La instal·lació no només permetrà realitzar les pràctiques sense embarcar –una hora al simulador n'equival a sis dalt d'un vaixell-, sinó també recrear les condicions climàtiques o de trànsit marítim i permetrà al centre posar-se al dia respecte els requeriments que imposen els convenis de l'Organització Marítima Internacional. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que ha presidit l'acte oficial de posada en marxa del simulador, ha destacat la millora en termes de formació, coneixement i innovació per al centre, uns aspectes que considera fonamentals per fer front als reptes de futur d'un sector en crisi.

Com en la resta de simuladors, l'instal·lat a l'Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, a l'Ametlla de Mar, possibilita que els professors puguin fer un seguiment més acurat del procés formatiu i, en el cas dels alumnes, adquirir experiència sense necessitat d'utilitzar equips reals. L'aparell s'emprarà per formar estudiants dels cicles formatius i participants en els cursos d'especialitat marítima que s'imparteixen al litoral català: 400 a l'any en total. Així, la part teòrica s'efectuarà ens els ports d'origen i les pràctiques al centre de l'Ametlla de Mar.El director gerent de l'escola, Frederic Valls, ha detallat que les millores que introdueix l'aparell són múltiples, més enllà de donar una alternativa a les pràctiques en embarcacions_ "una hora de simulador equival a sis hores en un vaixell". També possibilita recrear les condicions de navegació, meteorològiques i de trànsit marítim en escenaris diversos –sigui ports o canals- geogràficament allunyat de l'escola, així com el pilotatge de diferents vaixells. Addicionalment, podrà reproduir la navegació que efectuen els pescadors i professionals del sector per "aprendre de la feina que fan cada dia". Valls destaca que la instal·lació permet donar compliment als requisits dels convenis de l'Organització Marítima Internacional, que demana l'ús d'aquests aparells en la formació per obtenir titulacions i certificats. El centre també preveu, en el futur, adquirir un simulador de sala de màquines per formar els alumnes que cursin estudis específics al respecte.En l'acte d'inauguració del simulador, la conseller d'Agricultura, Meritxell Serret, ha destacat l'adquisició d'aquest dispositiu com una "aposta per la formació de més qualitat" i en la línia d'aprofundir en la innovació i el coneixement "per afrontar els reptes de futur" del sector marítim i pesquer. Considera Serret que la seva posada en marxa permetrà a l'escola projectar el seu "rol pioner", no només en l'àmbit català sinó també en l'Europeu, a l'hora de fer front a una situació actual de "crisi profunda", en el cas del sector pesquer, i buscar "estratègies d'adaptació" davant dels reptes.De fet, Serret ha aprofitat la visita a l'Ametlla de Mar per reunir-se amb la Confraria de Pescadors en un moment crític per al sector, especialment el del peix blau, que aniran a la vaga el pròxim 4 d'abril per reclamar solucions. La consellera ha insistit que continuen explorant mesures i ideant un pla amb el propi sector. Ha apostat per estretir la col·laboració amb el món científic i acadèmic per poder trobar sortides que "garanteixin la sostenibilitat del recurs i la viabilitat de la professió", valoritzant el producte pesquer als mercats. Sobre la caiguda de captures de peix blau, Serret l'ha vinculat al canvi climàtic, d'acord amb el recent estudi francès publicat al respecte, i ha tornat a reclamar al Ministeri d'Agricultura que elabori un estudi en profunditat sobre les causes d'aquest fenomen.

tracking