Diari Més

Marta Pino. D'Almoster a Bèlgica

«En un dia, pots tenir sol, núvol, pluja i, fins i tot, neu»

La jove fa gairebé un any que viu a Liège i està estudiant un màster en ‘Management’, després d’haver estudiat ADE a la Universitat Rovira i Virgili

La jove de 23 anys prop d'un indret conegut com Coteaux de la Citadelle.

«En un dia, pots tenir sol, núvol, pluja i, fins i tot, neu»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’esperit aventurer de l’almosterenca Marta Pino l’ha dut fins a Bèlgica, a la ciutat Liège. Fa gairebé un any que com a estudiant de Psicologia hi està cursant un màster en Management a HEC-Liège (ULg).

—Com va ser la seva primera impressió?

Des del primer moment ja vaig notar que hi estaria bé. Allò que més em va sorprendre va ser la seva gent, tots ells molt amables i gentils.

—Quines són les principals diferències?

El canvi més brusc és el temps. Mentre que els hiverns a Catalunya són càlids a Bèlgica hi fa molt fred i també hi plou molt. A partir de l’octubre ja va començar a fer fred i cada cop el termòmetre tirava més avall. El fet més curiós és que, en un mateix dia, pots tenir moments de sol, núvol, pluja, calamarsa i, fins i tot, neu. Ara bé, això no impedeix als liégeoises sortir o que vagin a prendre una cervesa a una terrassa d’algun bar, ben condicionat, és clar. Pel que fa els horaris i hàbits alimentaris, també hi podem trobar diferències amb Catalunya ja que segueixen els costums europeus.

—Els indrets més destacats?

Liège em va sorprendre molt positivament. Abans d’anar-hi no n’havia sentit a parlar mai. També és coneguda com la cité ardente i, des del primer moment, ja vaig entendre per què. La seva gent, l’ambient i el seu centre històric. Tot és molt càlid i et fa sentir com a casa. Té molt d’encant! La ciutat té racons preciosos plens d’història. El meu lloc preferit és la zona de Le Coteaux de la Citadelle, ja que és una zona verda on tens Liège als teus peus i on la calma predomina. A més a més, de Liège són famosos els seus Gofres: Gaufre de Liège. Boníssims!

—Com s’està vivint la crisi?

—La crisi aquí no es nota tant com a Espanya. Les feines més abundants són, sobretot, treballs per a estudiants i trobar una feina amb un bon salari no és massa complicat si es tenen els estudis requerits.

—Li ha passat algun fet curiós?

Des que vaig arribar tot ha anat rodat, aquesta experiència m’ha permès poder conèixer gent fantàstica, tant belga com d’altres parts d’arreu del món. Cada dia és una aventura que saps com comença però mai com acaba. Liège esta perfectament posicionada al mapa, és molt fàcil viatjar-hi. En trobar-se al cor d’Europa en poc temps ets a Holanda, Alemanya, França, Luxemburg o a l’altra punta de país. Una de les vivències que més m’ha agradat va ser quan, el novembre passat, vaig poder assistir a un esdeveniment de la ciutat (recomanable al 100%) conegut com La nocturne des Coteaux, en el qual posen milers d’espelmes per tot el nucli antic, acompanyant-ho amb música i pirotècnia. És màgic.

—Quin costum s’emportaria?

—Si pogués, m’ho emportaria tot cap a casa! Sobretot el menjar típic: xocolata, gofres, cervesa i frites! També m’enduria els mercadets de Nadal, són preciosos.

—Què és el que més troba a faltar?

—Clarament el sol, la platja i el bon temps. No t’adones de com ho necessites fins que no ho perds. Al final, el fred, la pluja i la grisor del cel acaben sent durs! La gent surt a dinar als parcs quan hi ha un petit raig de sol.

tracking