Diari Més

De Reus als EUA: Albert Balsells

«És el país de les oportunitats, però has de treballar per aconseguir-les»

Balsells es mostra fascinat per la manera com entenen l’esport, que més enllà de la competició és una festa

«És el país de les oportunitats, però has de treballar per aconseguir-les»

«És el país de les oportunitats, però has de treballar per aconseguir-les»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La seva passió per l’esport i una beca el van portar fa dos anys a canviar Reus per Missouri. Després de descobrir què significa viure a l’Amèrica profunda, Albert Balsells ha canviat de residència. Ara viu a Charlotte (Carolina del Nord), on treballa en una empresa que organitza esdeveniments esportius.

—Quins motius el van portar a marxar de casa?

—En acabar Ciències de l’Activitat Física i l’esport, necessitava canviar una mica d’aires, seguir formant-me i aprendre anglès per tenir més opcions en el món laboral. Vaig decidir anar-me’n als EUA per viure una experiència única. Sens dubte, és la millor decisió que he pres a la meva vida.

—Quina va ser la primera impressió en arribar?

—Mai havia estat als Estats Units però havia vist, llegit i escoltat moltes coses sobre aquest país. És un país molt gran i depèn de l’estat on estiguis et trobaràs una cosa o una altre. Primer vaig estar a Missouri, on estava estudiant a la universitat. Allà em vaig adonar que vaig anar a parar a l’Amèrica profunda. Era un poble molt petit, on el campus universitari era la zona més gran i no hi havia molta cosa a fer. Al final, però, t’adaptes i tot serveix com a experiència. Sempre aprens coses noves.

—Va sorprendre’l el canvi?

—Em podia imaginar una cosa així perquè, lògicament, si fas un canvi tan radical amb la teva vida, et documentes i intentes saber com és el lloc on vas, però, si no ho vius, no ho pots sentir.

—Quines diferències hi ha entre Catalunya i els EUA?

—Hi ha moltes diferències, el menjar és una de les coses que més trobo a faltar! El menjar als EUA és més pesat. A Catalunya estem molt ben acostumats i quan surts fora és quan valores un simple pa amb tomàquet. Els horaris també són molt diferents, l’americà dina a les 12 i sopa a les 5-6 pm. Sopen aviat i després tenen temps lliure per fer les seves coses. No és millor ni pitjor. Simplement és una altra cultura i t’hi acostumes.

—Quins són els indrets més característics de Charlotte?

—Charlotte és famosa pel dia de St. Patrick’s. Ho viuen amb molta passió. Missouri és un lloc per estar tranquil, per gaudir del paisatge i no complicar-te gaire la vida.

—Què destacaria de la manera de treballar del país?

—Aquí s’acostuma a treballar de 8 o 9 a 5-6, però també depèn de cada empresa. L’americà acostuma a seguir unes pautes, té un ordre establert i no farà 2 si abans no ha fet 1. Al nostre país fem la nostra feina però som com més dinàmics o anàrquics.

—Com s’està vivint la crisi al seu país de residència?

—No he notat la crisi en aquest país. Les taxes d’atur són del 6-7%, depèn de l’estat que estiguis pot ser una mica més. Però per exemple no hi ha sanitat pública per tant si tens algun problema, és millor tornar a Espanya i operar-te aquí, ja que aquí només per una radiografia et poden demanar 1.000 dòlars.

—És un bon indret perquè els més joves puguin trobar feina?

—Com s’acostuma a dir, és el país de les oportunitats. Però te l’has de buscar i treballar per aconseguir-la. Ningú et regalarà res i, si no ets vàlid o productiu pel país, directament no pots estar aquí pel tema del visat. Jo animo a tots els joves que vinguin, que aconsegueixin una beca esportiva o acadèmica i visquin experiències que no es poden viure a Espanya.

—Què és el que més troba a faltar?

—Bàsicament els amics i la família. Ara valoro molt més un dinar familiar o anar a prendre alguna cosa amb els meus amics.

—Quin costum s’emportaria cap a Catalunya?

—La manera com entenen l’esport. Aquí un esdeveniment esportiu, a part de la competició en si, és una festa. És l’excusa per dinar, beure i animar al teu equip juntament amb els teus amics i familiars. Si han de fer dos dies de festes i celebracions espectaculars, ho faran i serà un autèntic show. Només cal mirar la final de la Super Bowl per adonar-te que estan uns quants esglaons per sobre nostre en aquest aspecte.

—Té intenció de tornar aviat?

—No puc contestar ara aquesta pregunta. Si he après una cosa aquí, és que no saps què passarà en el futur. De moment estic molt a gust aquí i intento gaudir de la vida allà on sigui.

tracking