Diari Més

Habitatge

L'Agència de l'Habitatge rehabilitarà 338 pisos al barri de Campclar

L'ens públic destinarà 9,2 milions d'euros de fons Next Generation per als blocs ubicats entorn el carrer del Riu Onyar

Imatge d'arxiu del bloc d'edificis blau del barri de Campclar de Tarragona.

L'Agència de l'Habitatge rehabilitarà 338 pisos al barri de CampclarGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya destinarà 9,2 milions d'euros de fons europeus Next Generation per rehabilitar 338 pisos del barri de Campclar. Concretament, dels blocs ubicats entre el carrer del Riu Onyar i el del Riu Llobregat, coneguts com «els blocs de colors». La iniciativa està en mans del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i, una vegada signi el conveni i faci la transferència de diners, l'ens públic de la Generalitat podrà iniciar els procediments administratius pertinents.

La vinculació de les rehabilitacions a una subvenció europea obliga a tenir justificades les actuacions abans del juny del 2026. Els habitatges s'arreglaran mitjançant un conveni a banda de la convocatòria de l'anomenat Programa 1, destinada als ajuntaments per obtenir ajuts per rehabilitar edificis.

Pel que fa a les intervencions als 338 pisos d'habitatge social del barri de Campclar, es faran sota criteris d'eficiència energètica. La consellera d'Habitatge de l'Ajuntament, Eva Miguel, resta a l'espera per saber quines són les reparacions exactes que es faran: «A veure fins on arreglen. Les zones comunes estan molt degradades, sobretot al bloc de color blau».

Miguel celebra la iniciativa, però creu que la Generalitat ha d'invertir més a Campclar. «Hem estat força temps insistint per tirar endavant una actuació integral a tot el barri, però no ens han fet ni cas. A Campclar no només es tracta de rehabilitar, ja que hi ha un problema polièdric», apunta la consellera tarragonina.

Gent en risc d'exclusió social que necessita acompanyament i un pla de treball, assumptes de mediació i problemes de clavegueram i de drogodependència són algunes de les qüestions a resoldre que enumera Miguel. «Des de l'Ajuntament vam enviar una proposta a la Generalitat per treballar coordinats, ja que l'administració local no s'hi pot enfrontar sola perquè els seus recursos són limitats, però han fet cas omís», critica.

La consellera d'Habitatge intenta exemplificar la situació en la qual viuen, avui dia, els veïns dels pisos que es rehabilitaran: «Durant mesos han estat sortint aigües fecals pel clavegueram i hem hagut d'actuar d'urgència des de l'Ajuntament». I insta a la Generalitat a invertir més a Tarragona: «Només rehabilitar no solucionarà els problemes socials i econòmics del barri». Segons dades de l'any 2020 de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'àrea de Campclar on hi ha els pisos propietat de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya es troba entre l'1% de zones més pobres de l'Estat, ja que la renda mitjana per llar és de 17.356 euros a l'any.

Més enllà de la rehabilitació dels 338 pisos, els Next Generation han estat una oportunitat per ampliar i millorar el parc públic d'habitatge. Fa unes poques setmanes, la Generalitat va obrir la convocatòria d'ajuts per construir pisos de lloguer social, 160 dels quals seran al Pla Parcial 10 (PP-10) de Tarragona, al costat del mateix barri de Campclar.

tracking