Diari Més

Ensenyament

Els doctorands de la URV protesten al Campus Catalunya per la seva «precarietat laboral»

Demanen estendre els contractes predoctorals de tres a quatre anys

Una trentena de doctorands va manifestar-se ahir a la tarda al Campus Catalunya.

Els doctorands de la URV protesten al Campus Catalunya per la seva «precarietat laboral»Alejandro Navarro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació de Doctorands en Lluita de la Universitat Rovira i Virgili va reunir ahir a la tarda una trentena de persones a les portes de l'Aula Magna del Campus Catalunya per denunciar la «precarietat laboral» del col·lectiu. Entre altres reclamacions, exigeixen que els contractes predoctorals s'estenguin de tres a quatre anys.

«Els contractes que ofereixen són de tres anys, però les tesis duren quatre o més. Aquesta situació implica continuar les investigacions a l'atur», protesta Jorge Soliz, secretari de l'associació, integrada, segons afirma, per uns seixanta membres. «Més enllà de l'entitat, a la URV hi ha uns 1.200 doctorands», exposa.

Soliz relata que fa setmanes que estan intentant negociar amb el Rectorat, sense èxit, ja que la universitat els considera «estudiants i no treballadors». L'Associació de Doctorands en Lluita de la URV, en el seu manifest, mostra el seu rebuig «a les afirmacions que minimitzen la nostra figura com a treballadors i ens redueixen a mers estudiants en formació».

El portaveu critica «l'abús sistemàtic» al qual estan sotmesos i, en aquest sentit, fa referència a un «excés d'hores» i al no reconeixement d'aquestes. «Som part estructural del sistema educatiu i no ens tenen en consideració», assenyala sobre un problema que s'estén per altres universitats de Catalunya. Soliz exposa que la URV va tenir el darrer any un «romanent d'1,7 milions d'euros que podria haver utilitzat per invertir en nosaltres, però no ha estat així».

Davant d'aquest escenari, els doctorands exigeixen propostes a curt termini per estendre els contractes. «La priorització per part de l'equip rectoral a invertir en nous contractes i augmentar el greuge comparatiu [respecte a altres col·lectius], en comptes d'oferir les mateixes oportunitats i condicions als que ja estem en actiu, és una manera més de fer-nos veure que no som valorats com a persones, sinó com a números per comptar en índexs de qualitat», es llegeix al manifest. A més, denuncien que les taxes de matrícula són «una càrrega financera insostenible», per la qual cosa demanen reduir-les o eliminar-les.

tracking