Diari Més

Solidaritat

Càritas Tarragona alerta d'un augment del nombre de famílies ateses per la inflació

Aquest 2022, l'entitat ha atès 19.922 persones, 2.121 més que el 2021

El director de Càritas Tarragona, el vicari episcopal de la caritat de l'Arquebisbat i la coordinadora d'Acció Social.

Càritas Tarragona alerta d'un augment del nombre de famílies ateses per la inflacióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Càritas Diocesana de Tarragona ha alertat que la pujada «exagerada i continuada dels preus» ha provocat un augment del nombre de famílies ateses el 2022, situant-se per sobre de les del 2020, en plena crisi sanitària. Tot i que l'augment ha estat mínim –8.339 llars ateses el 2022 i 8.236 el 2020–, el director Salvador Grané ha lamentat que s'hagi passat de la «pandèmia de la Covid-19 a la pandèmia de la inflació». Després del descens de l'any passat i la millora de l'economia, l'entitat confiava, en què la xifra es mantindria a la baixa. Grané ha criticat que «la reactivació econòmica no hagi arribat a tothom» i ha exigit a les administracions més implicació i diners «a favor de les persones en situació d'exclusió».

Càritas ha subratllat que, actualment, una de cada quatre persones viuen en una «incertesa constant i vital». «L'alça desmesurada dels preus dels productes bàsics i de l'energia afecta a tothom, però castiga especialment les llars amb menys recursos», ha destacat Grané. Aquest 2022, l'entitat ha atès 19.922 persones, 2.121 més que el 2021.

Habitatge i feina, dos pilars bàsics

Segons el director de Càritas Tarragona, les principals mancances que es troben les persones en situació d'exclusió social són la feina i l'habitatge. També ha apuntat que «són els dos pilars bàsics» per poder construir «una vida sòlida, segura i amb autonomia personal». De fet, un 27,5% de les persones ateses es troben en situació d'inestabilitat residencial i només un 13% tenen feina. Per aquest motiu, Grané ha exigit a les administracions més «polítiques públiques decidides» que «es fan amb diners i no amb paraules i promeses», ha dit.

El responsable de Càritas a la demarcació també ha alertat que la manca d'ajudes i la poca «facilitat» per part de les administracions provoca sentiments d'impotència i desesperació que, en alguns casos, acaben desencadenant en trastorns mentals i addiccions.

Es descentralitza la formació

Per la seva banda, la coordinadora d'Acció Social de Càritas Tarragona, Teresa Jordán, també ha destacat l'acompanyament personal de l'entitat que «propicia processos d'empoderament i capacitació», ja sigui amb la regulació migratòria, la formació professional, la sol·licitud de l'Ingrés Mínim Vital o de la Renta Garantida de Ciutadania, entre altres.

Pel que fa a la formació, l'entitat ha descentralitzat els cursos, que s'han desenvolupat en diversos municipis de l'arxidiòcesi de Tarragona. En total, aquest 2022, s'ha format 408 persones i d'aquests, el 34% s'han inserit al mercat laboral. A més, Càritas ha contractat catorze persones en situació de vulnerabilitat, amb el suport del Servei d'Ocupacó de Catalunya (SOC) i tretze a través de l'Arada, l'empresa d'Inserció de Càritas.

Prop de 2,5 MEUR d'inversió

Durant el 2022, Càritas Tarragona ha invertit 2.479.897 euros en els seus programes, dels qual el 79,5% s'ha destinat als projectes d'Acció Social. D'aquests el 45,7% ha estat per a necessitats bàsiques, un 28% a la formació i inserció laboral i un 10% als programes de sense llar i habitatge.

tracking