Diari Més
Ángel Juárez

President de Mare Terra Fundació Mediterrània, ONG organitzadora dels Premis Ones

Premis

«Els Premis Ones obren horitzons donant veu a tota mena de reivindicacions»

El divendres, 16 de juny, el Teatre Metropol s'omplirà de gom a gom per a veure la gala d'entrega de la 29a edició d'aquests guardons

Juárez destaca la il·lusió de l'equip que fa possibles els Premis Ones com una de les claus de l'èxit.

«Els Premis Ones obren horitzons donant veu a tota mena de reivindicacions»Anna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com es presenta la 29a edició dels Premis Ones?

—Molt bé. Tenim molta experiència i ens hem envoltat d'un grup d'assessors molt potent i molt variat, que és una garantia d'èxit. Comptem amb EFE Verde, l'equip del programa Bosque Habitado de Radio 3 i enguany, com a novetat, tindrem el premi UICN, de la Unió Mundial per la Natura, que és l'organització en defensa del medi ambient més potent a escala global. A tots ells, cal sumar-hi col·laboradors locals, com per exemple Sirusa. En les darreres edicions ha fet un canvi, a parer meu, molt encertat, en l'enfocament del seu guardó i estan reconeixent la tasca de persones del territori que estan implicades en la lluita contra el canvi climàtic. Fa dos anys va ser Manola Brunet, l'any passat, Puri Canals, i enguany reconeixen a Marc Castellnou.

—Qui és?

—És un bomber forestal de Tivissa que treballa com a assessor en grans incendis internacionals. Ha estat col·laborant en les tasques d'extinció dels grans incendis de Califòrnia i també al Brasil. Té molt de reconeixement internacional, però aquí no se'l coneix. De fet, hi ha hagut alcaldes d'altres zones d'Espanya que m'han demanat venir a la gala, perquè el volen conèixer.

—Quins són els altres premiats en l'àmbit mediambiental?

—La UICN s'estrena premiant a AEAFMA - Agents Forestals i Mediambientals. És un col·lectiu que fa una gran tasca, però hi ha un gran estigma en contra d'ells. Estan mal considerats i mal remunerats. Els companys de l'UICN els volen posar en valor i per això els hi entreguen el guardó. És un premi molt encertat. També reconeixerem a Fernando Valladares.

—És el premiat més mediàtic d'aquesta edició.

—Cert. Està fent una tasca impressionant. Té un gran ressò, col·labora amb molts mitjans i malgrat tot, és molt senzill. Es va sorprendre molt quan li vam dir que era un dels guanyadors. És una persona que està convençuda del que fa i crec que fer-ho és la seva obligació. Un personatge molt potent que ja ens ha dit que vol continuar col·laborant amb Mare Terra.

—Són molts els premiats, que després de rebre el guardó, creen un vincle amb la fundació.

—És el llegat dels premis. Els Premis Ones no només entreguen reconeixements, sinó que creen xarxes de cooperació, són altaveus de moltes reivindicacions, divulguen durant mesos i posen en valor el treball generant consciència, com diu el lema d'enguany. Un exemple d'això és la nostra implicació en la iniciativa perquè la rumba catalana pugui ser candidata a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. L'any passat vam premiar la Plataforma Nacional por los Derechos Gitanos. El dia de la gala, un dels seus responsables se'm va apropar i em va dir que era el fill de Chacho. Aleshores, jo desconeixia qui era, però m'ho va explicar. Chacho va ser qui va introduir el piano a la rumba catalana. Ens va demanar ajuda per obrir expedient per a presentar la candidatura. Em va semblar un tema molt maco. Volem que els Premis Ones obrin horitzons i tractin temes diversos vinculats a les reivindicacions socials, cultural i mediambientals. Per això els vam donar suport des de l'inici.

—Com està avançant la candidatura?

—Hem aconseguit fites que no crèiem pas que assoliríem. Tenim la Plataforma per la Rumba Catalana creada. Hem elaborat un manifest a favor de la rumba catalana. Fa pocs dies que el Parlament va aprovar per unanimitat adherir-s'hi. També s'hi ha adherit l'Ajuntament de Barcelona, les diputacions i la Cambra de Comerç de Barcelona. A més, hem signat un conveni amb l'SGAE i aviat presentarem la candidatura a Madrid.

—I enmig de tot això, els Premis Ones reconeixeran la figura de Peret i Chacho.

—Volíem aprofitar el ressò internacional que tenen els premis per a fer un reconeixement als fundadors de la rumba catalana. Serà un homenatge únic a la tasca social de la rumba. És una cultura i una forma de viure.

—En què consistirà?

—Sicus Carbonell, que és el rumber contemporani que representa tot el llegat de la rumba, actuarà amb el seu grup Sabor de Gracia. Faran una actuació on combinaran cançons de Peret, de Chacho i d'altres rumbers. A més, a sobre de l'escenari també hi haurà el net de Peret tocant la guitarra i Pepe de Los Amaya. Serà molt maco.

—La lluita feminista torna a estar reconeguda, en aquest cas amb el premi de la RIET al curtmetratge Cuerdas.

—La història d'aquest premi ve de lluny. Fa molts anys que em van convidar a Muskiz, al País Basc, a fer una xerrada sobre la convivència a Tarragona entre els veïns i la petroquímica, perquè ells tenen al costat el complex de Petronor i havien tingut conflictes. Allí vaig conèixer a un grup de dones, vinculades als moviments veïnals. Van muntar una coral, però van renunciar a rebre suport econòmic de la companyia per principis. Aquesta és la història que mostra Cuerdas.

—Parli'm de la resta de premiats de l'àmbit social.

—El premi que entrega EFE Verde serà per Reporteros sin Fronteras. És un col·lectiu que se la juga cada dia per a informar-nos. Les xifres de morts, desapareguts i empresonats són terribles, una barbaritat. L'any passat es van empresonar 553 periodistes.En 20 anys, n'han assassinat 1.668, una mitjana de 80 a l'any. A Amèrica Central és un col·lectiu especialment perseguit. I, per altra banda, tenim una iniciativa molt maca, Teachers for Future. Són professors que promouen la consciència sostenible dels nens i joves, promovent ecomenjadors, impulsant iniciatives de reciclatge i residus zero, evitant el malbaratament alimentari als menjadors. Gent que té clar que el canvi s'ha de començar des de la canalla. Són uns valors que compartim a Mare Terra, promovent l'educació ambiental.

—I els premiats locals?

—En tenim a dos. D'una banda, la cova urbana de Tarragona i, de l'altra, el C.D. La Floresta. La cova urbana és una passada, però una gran desconeguda. Quan la gent en veu fotos, al·lucina. Un grup de voluntaris Societat d'Investigacions Espeleològiques de Tarragona, s'encarrega des de fa molts anys i ja tocava un reconeixement. I l'altre reconeixement local és per C.D. La Floresta. Podríem dir que és un club més d'un barri més, però el cert és que fan una tasca social impressionant. Lluiten de tot cor per fer un treball d'integració brutal de famílies sense recursos i de persones nouvingudes. És una passada veure la multiculturalitat i la unió que hi ha al club.

—Com valora la vinculació entre els premis i el territori?

—Tot i la llarga trajectòria i el reconeixement que tenen arreu del món, crec que encara cal consolidar-los a la ciutat de Tarragona. Són una porta de benvinguda a la ciutat per a referents nacionals i internacionals. Durant el cap de setmana dels Premis, organitzem un programa d'actes que se centra a potenciar i promocionar la ciutat de Tarragona i la cultura mediterrània. Caldria que es valorés el nostre esforç.

—Parlava de la llarga trajectòria, l'any vinent celebraran la 30a edició dels premis.

—Serà molt especial. Tenim diverses idees i aviat ja ens hi posarem. Ens agradaria comptar amb la presència de premiats de les anteriors edicions. Hem tingut més de 270 premiats i segur que farem alguna mena retrospectiva. Al final, el millor premi és que, després de 30 anys, l'equip que fa possible els Premis Ones manté la il·lusió.

tracking