Diari Més

Transport

El Tribunal de Contractes demana esmenar la licitació de busos d'hidrogen

L'ens jurisdiccional aixeca la suspensió, però insta a l'EMT a justificar diferents qüestions

L'EMT va provar l'any passat un autobús impulsat per pila d'hidrogen pels carrers de Tarragona.

El Tribunal de Contractes demana esmenar la licitació de busos d'hidrogenCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha demanat a l'Empresa Municipal de Transports (EMT) esmenar els plecs del concurs de la compra i manteniment dels 35 autobusos impulsats per pila d'hidrogen. Després que una empresa sol·licités l'anul·lació de la licitació i el procediment quedés aturat, l'ens jurisdiccional ha determinat que no existeix mala fe i ha aixecat la suspensió, però demana fer un seguit d'aclariments.

Els serveis jurídics municipals estan estudiant la resolució, tot i que el president de l'EMT, Jordi Fortuny, no comprèn la decisió, ja que es tracta d'un «model avalat per la Comissió Europea». El pròxim govern haurà de decidir si continua, i de quina manera, el procés. L'EMT va treure el concurs públic l'octubre de l'any passat, per un valor d'uns 38 milions d'euros, però va quedar en pausa després del recurs presentat per Sociedad Española Carburos Metálicos. Aquesta companyia considera que hi ha aspectes que van en contra del règim jurídic, restringeixen la competència i dificulten la lliure concurrència.

El perjudici principal seria que el mateix contracte conté tant el servei de posada a disposició dels autobusos com el subministrament de l'hidrogen. En aquest sentit, l'empresa considera que s'hauria d'haver fet en lots separats i, d'altra banda, creu que la tipologia del contracte hauria de ser mixta i no de serveis a causa del subministrament contemplat. El Tribunal ha estimat les reclamacions i demana a l'Ajuntament «justificar» i donar «una major explicació» de les decisions preses. A més, insta a reformular el pressupost i el valor estimat del contracte amb el desglossament dels costos i la seva justificació.

Fortuny entén que totes les qüestions ja estan aclarides i defensa que el model de contracte ha passat «tots els filtres» de contractació: «És un model avalat per la Comissió Europea i que ja s'està fent servir a altres llocs de la zona euro». El president de l'EMT també apunta que l'entitat municipal ha comptat amb «l'assessorament d'experts en contractació pública reconeguts a escala estatal» per confeccionar els plecs. Ara, els serveis jurídics municipals estan analitzant la resolució.

Paral·lelament, l'EMT ha iniciat altres licitacions per renovar la flota d'autobusos amb aquests vehicles més sostenibles, a l'espera que es resolgui el procés. Per estalviar-se problemes, ha separat la compra dels autobusos de la de l'hidrogen. El projecte es troba entre els escollits provisionalment per rebre subvenció europea de fons Next Generation.

tracking